pixabay.com

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković govorio je za TV Prva o svim sezonskim infektivnim bolestima koje vladaju leti, a nisu koronavirus.

– Sada kreće sezona letnjih infekcija, a to su virus Zapadnog Nila, stomačni virusi, meningoencefalitisi. Ja se toga zaista bojim, zato pozivam ljude da ovde računa kada borave na privatnim bazenima. Prethodnih godina smo imali meningitise zbog loše higijene vode. Sada imamo i zaražene komarce, najavljuju kišu što je za njih izvrsno. Iako sve komunalne službe u Beogradu i u Vojvodini gde je delom močvarno područje ubrzano rade na sprečavanju broja komaraca nama ostaje da pratimo situacija i da se pridržavamo mera protiv komaraca. Moramo biti pametni, ne smemo se bojati i imati strah – istakao je.

Evo kako da prepoznate simptome ove dve potencijalno opasne infekcije koje se uglavnom javljaju leti:

Simptomi virusa Zapadnog Nila

Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, piše Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu.

Simptomi bolesti nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Kod oko 80 odsto zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski. Oko 20 odsto inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize.

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima. Osetljivost na infekciju je opšta, ali osobe starosti preko 50 godina imaju veći rizik za nastanak neuroinvazivnog oblika bolesti. Infekcija dovodi do stvaranja imuniteta.

Simptomi meningitisa

Meningitisi predstavljaju upalu mekih moždanica ili meninga, koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu.

Upale mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima i različitim fizičkim i hemijskim agensima. Ove vrste upala su češće leti.

Najčešći simptomi meningitisa su povišena temperatura, glavobolja, povraćanje, preosetljivost na svetlost, a ukoliko je zahvaćen i mozak (encefalitis) onda je javljaju i neurološki ispadi, kao i poremećaj svesti.

Ukoliko je meningitis izazvan bakterijom (što je uglavnom slučaj na bazenima) onda se leči antibioticima, a ukoliko je virusni nema specifične terapije sem ako je izazvan virusom herpesa – tada se intravenski primenjuje lek aciklovir. Za obe vrste meningitisa se važna simptomatska terapija, odnosno tretiranje otoka mozga i moždanica, bolova i grčeva u telu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here