Književna nagrada “Politikinog zabavnika” Stefanu Tićmi

0

Većinom glasova žirija, četrdesetu po redu književnu nagradu “Politikinog Zabavnika” namenjenu mladima dobio je Stefan Tićmi (Mitić) za knjigu “Ja sam Akiko”,saopšteno je iz “Lagune”, koja je objavila ovu knjigu.

Žiri je u obrazloženju istakao “da ‘Ja sam Akiko‘ pleni svojom svežinom, poetičnošću, iznenađuje humorom bliskim mladim generacijama, kao i nepravolinijskim pripovedanjem nesvakidašnjim za dečju poeziju“.

– Ako postoji uopšte uspeh u književnosti, mislim da je to što je čitaju i klinci. Stiže mi brdo poruka i od klinaca i od starijih ljudi, što bi se reklo od sedam do hiljadu sedam (godina) – kaže dobitinik nagrade Stefan Tićmi.

Kako se ističe u obrazloženju, u “knjizi se preispituje identitet devojčice koja, odrastajući uz oca, istražuje svet oko sebe i traga za svojim poreklom, ostaje zapitana nad okolnostima života odraslih i tumači ih na jedan originalan i maštovit način”.

Žiri napominje da iako nema ilustracija, “knjiga postiže izvanrednu ritmičnost likovnim variranjem sloga“.

Žiri je radio u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), istoričarka umetnosti Lidija Merenik, ilustrator i grafičar Dušan Petričić, kompozitor Zoran Simjanović i Petar Milatović (u ime redakcije).

Svečano uručenje Zabavnikove književne nagrade biće 25. januara, na dan lista Politika.