23 godine od podviga majora Tepića

0

Narodni heroj Republike Srpske: Major Milan Tepić
 

Na današnjem komemorativnom skupu kod spomen-ploče ispred Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" venac Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je delegacija koju je predvodio pukovnik Čedomir Dupor iz Uprave za logistiku, a o majoru Tepiću govorio je general u penziji Ljubomir Samardžić.

 

Vence su položili i članovi porodice, predstavnici Kluba generala i admirala, delegacije udruženja koje neguju slobodarske tradicije Srbije, a komemoraciji su prisustvovali brojni poštovaoci herojskog čina majora Tepića.

Venci u čast majora heroja položeni su i na mesnom groblju u Komlencu u opštini Kozarska Dubica, gde je Tepić sahranjen. Vence su na porodičnu grobnicu Tepića položili načelnik opštine i potpredsednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i Nenad Ličanin, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Perica Bundalo.

 

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da hrabrost pokojnog majora i čin kojim je obeležio istoriju srpskog naroda zaslužuju večno poštovanje, a da se njegovo ime svrstava među imena velikana i ljudi velikog srca i dela.

 

Tepić, poreklom iz Kozarske Dubice, čuvao je centralno skladište borbenih sredstava, koje je pripadalo bjelovarskoj kasarni, a bilo je smešteno u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Da oružje ne bi palo u ruke neprijatelja, major Tepić je digao u vazduh skladište, a sa njim i sebe.

 

Sa Tepićem je poginuo i vojnik na odsluženju vojnog roka Stojadin Mirković, koji je uprkos naređenju ostao uz majora Tepića, dejstvujući iz oklopnog transportera sve dok nije pogođen protivoklopnim projektilom.

 

Hrvatske snage prethodno su u bjelovarskoj kasarni počinile zločin nad oficirima i vojnicima JNA koji su se predali posle višednevne opsade.

 

Odlukom Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije major Tepić je za svoj podvig posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Njemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a Skupština opštine Kozarska Dubica je 29. septembar proglasila Danom sećanja na ovog narodnog heroja.

 

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here