0

51-01
38 + 5

KAKVA SU ISKUSTVA DOBROTVORA IZ SAD SA DISTRIBUCIJOM PRIKUPLjENOG ZA ŽRTVE POPLAVA U SRBIJI

Direktna pomoć
lek za “srpska posla”


Naša pomoć ide direktno porodicama i osobama kojima je potrebna, imamo naš sistem rada koji se pokazao kao uspešan, kaže Nebojša Živković iz organizacije Srbi za Srbe

Nedovoljno brza raspodela humanitarne pomoći koja dolazi iz inostranstva u Srbiju izazvala je burne reakcije i kod onih koji čekaju na tu pomoć i kod srpske dijaspore. Ipak, izgleda da srpska dijaspora u Americi ima drugačija pozitivna iskustva, možda najviše zato što je sakupljanje i distribuciju pomoći preuzela u svoje ruke.
– Naša organizacija Srbi za Srbe nije upoznata sa tom situacijom odugovlačenja humanitarne pomoći koja se pominje u medijima – kaže za “Vesti” Nebojša Živković iz jedne od najcenjenijih i najvećih srpskih humanitarnih organizacija u Americi i nastavlja: – Naša organizacija ima direktnu saradnju sa članovima i simpatizerima koji u Srbiji i Republici Srpskoj vrše direktnu distribuciju pomoći ugroženim porodicama. Naša pomoć ide direktno porodicama i osobama kojima je potrebna i zato ne bismo želeli da komentarišemo nešto drugo jer imamo naš sistem rada koji se pokazao kao uspešan. Sada smo se fokusirali na prikupljanje pomoći za porodice ugrožene od poplava, a kada se slegne euforija oko toga, nastavljamo sa prikupljanjem pomoći višečlanim porodicama slabog materijalnog stanja kao što smo radili i prethodnih godina. Naš rad je takođe transparentan, što znači da u svakom trenutku svako ko hoće može da vidi na našem sajtu rezultate akcija i planove za buduće akcije.
U manastiru Nova Gračanica u kome se takođe prikuplja humanitarna pomoć nemaju nikakva loša iskustva sa distribucijom pomoći, kao ni u cenjenoj međunarodnoj srpskoj humanitarnoj organizaciji RAS.
O tome Zvezdana Stojanović iz Filadelfije, predsednica organizacije, kaže:
– Mi smo uvek slali humanitarnu pomoć direktno onome kome treba. Neki put smo radili sa Kolom srpskih sestara iz Beograda, kao kad je bio zemljotres u Kraljevu, ili preko nekih drugih organizacija upravo zbog toga što naši donatori tako traže, a znam da je tako i najsigurnije. Uskoro ide u Srbiju i posetiće dva obdaništa za koje su sakupljali humanitarnu pomoć. Jedno je u Svilajncu u Srbiji, a drugo je u Doboju, u Republici Srpskoj:
– Sada je leto pa ne znam da li nekoga ima tamo, ali u svakom slučaju dobićemo priznanice za donacije i razgovaraćemo o upotrebi novca jer je važno držati novac pod kontrolom do kraja, dok ne ode u prave ruke!

M. PURIĆ

Provera na licu mesta

– Ako sam u mogućnosti, obično odem sama ili pošaljem nekoga na lice mesta da sve proveri. Tako preuzmemo priznanice i sve fotografišemo. Radim direktno sa manjim organizacijama sa kojima sam imala iskustva i u koje imam poverenja u Srbiji – kaže Zvezdana Stojanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here