commons.wikimedia
Kineski borbeni avion J-20

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 27 kineskih borbenih aviona narušilo njihov vazdušni prostor.

U pitanju su borbeni avioni tipa J-11, J-16 i SU-30.

Situacija na istoku preti da eskalira zbog posete američke zvaničnice Nensi Pelosi Tajvanu. Ona je u utorak uveče sletela u Tajpej, uprkos pretnjama Pekinga da će snažno odgovoriti u slučaju da Sjedinjene Američke Države na takav način pruže podršku ostrvu Tajvan, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Njena poseta trajala je samo nekoliko sati, ali je čitav period protekao u tenzijama i pretnjama koje su stizale iz Pekinga.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da Peking neće ostati nem na “očiglednu provokaciju Vašingtona”. Borbeni avioni momentalno su stavljeni u stanje pripravnosti, a vlasti Tajvana nekoliko puta su isticale da je primećeno njihovo prisustvo u vazdušnom prostoru.

Kineski lider Si Đinping nije stao samo na ovom potezu, pa su velike vojne vežbe pokrenute istog dana.

Opkoljeni Tajvan

“Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Narodnooslobodilačka armija Kine PLA je ranije saopštila da će vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Pod uslovom da napreduju, ove vežbe bi označile direktnu pretnju onome što Tajvan definiše kao svojom obalom. Na tačno šest lokacija oko Tajvana, kineska mornarica već je postavila svoje brodove.

U upozorenju, kineska vojska je pozvala sve čamce i avione da izbegavaju oblasti koje je odredila za vojne vežbe. Za Tajvan i vojsku SAD, ključno pitanje će biti da li će Kina poštovati međunarodno pravo i granice, ili će rešiti da izvrši invaziju na teritoriju Tajvana.

2 COMMENTS

  1. Prestanite već sa tim Tajvanskim zračnim prostorom! Po istoj logici bi mogli reči, da Tajvan narušava prostor i to ne samo zraćni, Kine!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here