30. mart 2010. – umro domen .yu

0

Pritiskom na dugme danas se lansiraju i nuklearne bombe – na taj način još je i lakše ugasiti jedan internet domen… Slava mu!
 

"Na stranicama i mejl adresama koje završavaju na .yu u roku od 48 časova više neće biti ničega. To znači da neće sve stranice prestati da rade odmah, nego u roku od 48 časova", objasnila je Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog domena Srbije, koji nadgleda gašenje domena .yu.

 

Posle 48 časova čak i stranice sa najdužim periodom obnove izgubiće .yu domen i ostaće prazne. Internet trag .yu domena čuvaće se u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kustosi Muzeja rekli su za beogradske medije da će domen sa zadovoljstvom uvrstiti u svoju zbirku, jer je u pitanju eksponat posebne vrednosti, drugačiji od svega što ta ustanova čuva.

 

U istom košu sa štafetama mladosti

Svi koji su imali stranice na adresi koja je završavala sa .yu moći će da ih poklone Muzeju, koji će te stranice čuvati zajedno sa štafetama mladosti, ordenima, zastavama i drugim simbolima stare države.

"Da bi se predmet našao u našoj zbirci ne mora imati samo svoju pojavnost, fizički opipljivu, a .yu domen ima sve one karakteristike koje treba da ima jedan muzejski predmet, pre svega unikatnost, kvalitet i činjenicu da je na poseban način svedok jednog naroda i jedne istorije", kaže Ivan Manojlović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije.

 

Domen .yu uveden je 1989. godine za SFR Jugoslaviju, a posle njenog raspada za SR Jugoslaviju i na kraju za Srbiju i Crnu Goru. Na srpskim stranicama .yu domen je zamienio domen .rs, a na crnogorskim domen .me.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here