Ocena Sudijske komisije slaba je uteha Baranima, pošto je “majstorica” finala plej-ofa registrovana postignutim rezultatom – 76:72.

Ekipa Mornara oštećena je odlukom sudije Radomira Vojinovića 6,8 sekundi pre kraja pete, odlučujuće utakmice finala plej-ofa crnogorskog prvenstva.

Budućnost je u “Morači” vodila 73:72, kada je Strahinji Mićoviću posle kontakta sa Nemanjom Gordićem dosuđena nesportska lična greška.

Domaćin je to iskoristio da u preostalom toku meča postigne još tri poena, pobedi i osvoji titulu.

Iako je Sudijska komisija Košarkaškog saveza Crne Gore ocenila da je Mornarova žalba opravdana, “majstorica” je ipak registrovana postignutim rezultatom, zato što u pomenutoj situaciji nije došlo do materijalne povrede pravila.

– Sudija Radomir Vojinović je loše procenio i doneo pogrešnu odluku da nakon kontakta Nemanje Gordića i Strahinje Mićovića dosudi ličnu grešku Mićoviću, koja automatski, po pravilima igre, mora biti nesportska, jer se u poslednja dva minuta četvrte četvrtine svaki faul pre izvođenja lopte sankcioniše kao nesportski. Navedeni kontakt prouzrokovao je Gordić, tako što je uhvatio igrača Mornara (hooking), koji se nalazio u legalnoj odbrambenoj poziciji – piše u obrazloženju.

Sudijska komisija KSCG predložila je da se od naredne sezone u plej-ofu omogući sudijama provera odluka, gledanjem video snimka.

– To bi umnogome pomoglo da se ovakve ili slične situacije izbegnu i prevaziđu. Ovaj sistem već koriste FIBA, Evroliga, ABA liga i mnoge nacionalne federacije za svoja takmičenja.

Budućnost je na ovaj način vratila primat u crnogorskoj košarci, izgubljen u prošlogodišnjem finalu, kada je Mornar postao prvi klub od osamostaljenja Crne Gore koji je Podgoričane skinuo sa trona.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here