Z. Mirković
Pokazali šta znaju: "J.J. Zmaj" Feldkirf

Smotre folklora, kako austrijska, održana u subotu u Obervaltersdorfu, tako i Evropska koja će ove godine biti u Beogradu, za mlade igrače su poseban izazov, ne samo zbog takmičarskog karaktera, već pre svega što pružaju mogućnost za sklapanje novih prijateljstava.

Tako Jana Đukić i Danijela Starčević iz KUD “Trebava” iz Zalfeldena ističu da im je svaka smotra veoma zanimljiva jer mogu da pokažu sav uloženi trud u negovanju kulture.

– Okupljanje u kulturno-umetničkom društvu nama mladima predstavlja gotovo jedinu mogućnost da govorim maternjim jezikom i ujedno upoznajemo kulturu i tradiciju našeg naroda – ističu obe u glas.

Svetlana Marković, potpredsednica KUD “Trebava” ističe da su igrači već samim dolaskom na Smotru za nju pobedili i da nije bitno koje mesto su osvojili.

– Koreografija sa kojom smo nastupali uvežbana je za samo mesec dana i to zahvaljujući činjenici da društvo ima odlične igrače – dodaje Markovićeva.

Dijana Đinđić i Dušica Erić iz KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, kojima ovo nije prva Smotra, kažu da im je draž što mogu da se takmiče sa drugima i na taj način vide gde su sa svojim radom.

– Nama lično Smotra u Austriji znači više nego Evropska, jer na njoj možemo da vidimo gde smo u poređenju sa društvima koja su na sličnim nivoima – kažu za “Vesti” i naglašavaju da je veoma bitno i druženje na ovakvim manifestacijama, jer se okupe igrači iz svih delova Austrije.
Trivun Stanić, bivši predsednik Saveza Srba u Austriji, koji je od 1998. bio sedam godina na čelu ove krovne organizacije, podvlači vredan rad koji ulažu mladi u negovanje srpske kulture i da je Smotra mogućnost da to na jednom mestu prikažu.

– Mladi koji neguju folklor u svojim društvima čine veliku stvar predstavljajući našu kulturu u Austriji. Slobodno vreme koje ulažu niko ne može da im nadoknadi i zato bi bilo važno da ih matica, koja je u međuvremenu ojačala, podrži – rekao je on.

Kultura pobedila

Stanić je istakao da se na svakom mestu gde se ističu naše zastave, spominje naše ime ostavlja trag.
– Sećam se dobro da su sportske aktivnosti bile jedno vreme mnogo “snažnije” zastupljene nego kultura. Srećom, kultura je opstala i ojačala dolaskom novih ljudi – podvukao je on.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here