Z. Mirković
Bečlijka srpskog porekla: Silvija Janković

Nova predsednica bečke opštine Margareten Silvija Janković položila je zakletvu i preuzela dužnost.

Jankovićeva je prva predsednica jedne bečke opštine poreklom iz Srbije, ali i ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Ona je rođena u Beču i živi više od 25 godina u Margaretenu, a poreklom je iz gastarbajterske porodice koja je u Beč stigla iz Smedereva.
Inače, Jankovićeva je već više od 15 godina politički aktivna u Petoj bečkoj opštini.

Preuzimajući novu dužnost, najavila je da će svoje iskustvu iskoristiti da učini Margareten modernijim, socijalnijim i otvorenijim prema svetu.

– Kandidovala sam se za predsednicu opštine jer mi je Margareten važan. Dobra zdravstvena zaštita i najbolje obrazovanje za našu decu su mi prioriteti – poručila je
Jankovićeva na konstitutivnoj sednici opštinskih vlasti.

Istakla je da joj je važan kontakt sa građanima i pozvala sve stanovnike Margaretena da joj se slobodno obrate i zajedno učine Petu bečku opštinu još boljom.

– Želim novoj predsednici opštine da unapred zahvalim za budućih pet godina službe Bečlijama i njihovim interesima. Silviji Janković i njenom timu želim puno uspeha – poručio je Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča na konstitutivnoj sednici opštine Margareten.

On je naglasio da je posebno u vreme krize njemu kao gradonačelnku važna saradnja na dobrobit Bečlija, nezavisno od partije i porekla, naročito u multikulturalnom okrugu kao što je Margareten.

Pre izbora Jankovićeva je u intervjuu za “Vesti” izjavila da je raduje što se sve više ljudi stranog porekla, posebno srpskog, politički angažuje. Podsetila je da su se njeni roditelji krajem 1970-ih doselili iz Srbije u Beč.

– Naša porodična kuća se nalazi u Smederevu koje se, kao i Beč, nalazi na Dunavu i sa porodicom je uvek posetim.
Kao Bečlijka srpskog porekla smatram mirni suživot u Beču ličnim bogatstvom i to želim da prenesem svom sinu.

Silvija Janković je završila dva fakulteta, ekonomiju i menadžment. Majka je jednog sina.

Da vratim nešto društvu

Jankovićeva je za “Vesti” izjavila i da je njoj kao detetu iz gastarbajterske porodice “crveni Beč” ponudio mnoge mogućnosti, kao što su profesionalni i obrazovni razvoj.

– U Margaretenu se kroz celu opštinu proteže “crveni” rukopis – komunalna stanogradnja, sanirane škole za naše najmlađe, brze veze javnog prevoza i brojni parkovi i igrališta. Sada želim društvu nešto da vratim i preuzmem političku odgovornost kao predsednica u mojoj matičnoj opštini. Živim više od 25 godine u Petom okrugu i odrasla sam u Franc Domes Hofu, u opštinskoj zgradi na Margaretengirtlu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here