Tanjug
Aleksandar Vučić govori na akademiji povodom 20 godina bitke na Košarama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na akademiji povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama da su se u Srbiji prethodnih 15-20 godina „stideli da govore o junaštvu naših junaka“ ne bi li se „dodvorili onima koji su ubijali naš narod, samo da bi se održali na vlasti“.

„Na ovom mestu nemamo prava na tišinu, ponosan sam što više ne ćutimo, što se dičimo junacima, glasno govorimo o njima, dvadeset sramotnih godina je bilo previše“, kazao je Vučić.

On je ocenio da bi „svaka avantura bila još jedan poraz za Srbiju“ i da „nema ni nas, ni njih dovoljno da bismo se večno ubijali“, ali da bi i „za Albanace bio poraz svaki pokušaj da se ponovi martovski pogrom ili proterivanje Srba sa Kosova“.

„Danas je najveća pobeda koju smo dužni našim herojima, i znam da se ta reč neće svima dopasti, nekakav kompromis ili dogovor. Čak i ako smo mi tu šansu propustili, neke buduće generacije moraće do toga da dođu“, kazao je Vučić.

Akademijom održanom u centru Sava, u Beogradu, obeležena je 20. godišnjica završetka bitke na Košarama.

Ta bitka vodila se od 9. aprila do 14. juna 1999. na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo. S jedne strane, u borbama je učestvovala Vojska Jugoslavije. S albanske strane, učestvovali su pripadnici UČK.

Tokom borbi, avioni NATO avijacije svakodnevno su bombardovali položaje Vojske Jugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

U borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ dok ih je oko 150 ranjeno. Prema procenama tadasnje Vojske Jugoslavije, na drugoj strani poginulo je nekoliko stotina pripadnika UČK, dok ih je oko 300 ranjeno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime