EPA/Andrzej Lange

Generalna skupština UN odlučno je odbacila potez Rusije da pripoji četiri regiona Ukrajine, sa samo četiri zemlje koje su glasale uz režim predsednika Vladimira Putina.

– Svet je rekao svoje – rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izražavajući svoju zahvalnost – poruku koju je objavio na sedam jezika. Rusko nastojanje za aneksijom nazvao je “bezvrednim”, rekavši da ga slobodne nacije nikada neće priznati.

Bilo je 35 uzdržanih, ali 143 zemlje glasale su za rezoluciju Ukrajine (među nima i Srbija), koja je navela ne samo potrebu da se zaštiti suverenitet zemlje koja je sada izdržala rusku invaziju više od sedam meseci, već i da odbrani samu povelju UN.

Samo su se Belorusija i Nikaragva pridružile Siriji i Severnoj Koreji da se javno usprotive rezoluciji koja poziva zemlje da ne priznaju rusko polaganje prava na pripojene regione.

I Kina i Kuba – dva dugogodišnja ruska saveznika – uzdržale su se od glasanja u sredu, zadržavši stajališta koja su zauzela o merama vezanim uz Ukrajinu otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu akciju u februaru.

3 COMMENTS

  1. Ni u jednom ratu u istoriji čovećanstva portent strane nisu prihvatile nove nastale teritorije…
    Zašto bi se ta logika izmenula

  2. Svet je na strani Srbije, a ne protiv Rusije. To u EU i SAD znaju i zato su krenuli u ofanzivu protiv za tzv Kosovo. Neće proći…

  3. to je zavrsena stvar. sve to ce biti priznato naredne godine. medjutim, ako ukro-naciji nastave rat bojim se da ce ukrajina prestati da postoji bar ne u sadsnjem obimu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here