Iz bolnice po donaciju

0
Lj. Savić
Ne mogu da se izbore sa nedaćama: Porodica Zarić

Pomoći nekome koga i ne poznajete na bilo koji način i olakšati mu teško breme, za svaku je pohvalu i divljenje. Nećemo pogrešiti ako kažemo da naši čitaoci rasuti širom sveta prednjače u tome, u šta se svako može uveriti na stranici Humanitarnog mosta “Vesti”.

Među tim dobrim ljudima je i naš redovni čitalac Jovan Živanović iz Manhajma, rodom iz Modriče, koji iz meseca u mesec, pošalje svoju podršku nekome od ugroženih zemljaka u otadžbini. Izuzetka nije bilo ni ovog meseca, jer je posredstvom naše Redakcije u Bad Filbelu uputio novčani dar od 100 evra za četvoročlanu porodicu Zarić iz Trnjaka kraj Bijeljine, u kojoj bolest i nemaština preovladavaju, a tračak sreće se tek kad-kad ukaže.

I to, mahom kada neko od humanih zemljaka pomisli na njih i uputi pomoć. Znajući koliko će im ova pomoć značiti, naši su novinari ovaj prilog odmah prosledili na kućni prag Zarića.
– Hvala od srca. Neka sami Bog čuva tog divnog čoveka koji je mislio na nas – rekao je Radomir Zarić, pošto je preuzeo pomoć iz Nemačke, dodavši:

– Upravo sam izašao iz bolnice gde sam proveo nedelju dana. Bio sam na detaljnim ispitivanjima zbog malaksalosti, ali sada sam, bogu hvala, dobro. Ovaj dar nam je stvarno stigao u dobar čas. Našem zemljaku iz Manhajma šaljemo pregršt pozdrava i lepih želja.

Prema rečima ovog nesrećnog oca, novac će kao i uvek, delom upotrebiti za lekove najpre bolesne ćerkice Marije, za lekove potrebne supruzi Dragani i njemu, ali i delom za gorivo kako bi decu mogao da preveze do škole. Posebno sada po nevremenu.

– Toliko je troškova, da i ne znamo na šta ćemo pre donaciju utrošiti, ali decu ćemo svakako nečim obradovati. Dok sam bio u bolnici, jedna dobra žena ih je vozila do škole, inače bi morali ostati kod kuće. Muka je i to što je Dragana opet zapala u depresiju. Kontaktirali smo Psihijatrijsku kliniku u Sokocu, ali su trenutno prepuni, pa ćemo morati da pričekamo na red – rekao je Radomir (48), koji zbog urođene srčane mane nije sposoban za rad.

Sa suprugom Draganom koja pati od psihičkih tegoba, ćerkom Marijom obolelom od cerebralne paralize i sinom Radenkom živi u jednom sobičku. Zbog nemaštine, često ne piju lekove koji su im neophodni, jer primaju tek 90 evra mesečno, koliko dobijaju na ime tuđe nege i socijalne pomoći.

Ne damo se

– Situacija je veoma teška i svaki dan za nas je borba za goli opstanak. Kad je toliko bolesnih pod jednim krovom, nevolja ima napretek. Ipak, ne damo se. U tome nam pomažu i ovako dobri ljudi poput Jovana Živanovića iz Manhajma, kojima ćemo biti zauvek zahvalni. Hvala svima koji su i pomislili na nas – poručio je Radomir.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Izvor:
K. Nedeljković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here