Tanjug
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je, nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve,  i da je novog poglavara SPC obavestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su, kaže, bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu.

– Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja – rekao je Vučić.

Dodaje i da se razgovaralo o položaju našeg naroda i crkve u regionu.

– Država onoliko koliko pomaže i drugim verskim zajednicima, još više i snažnije, pomoći će obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako u rasejanju, posebno u okruženju gde su hramovi ugroženi ratom – rekao je Vučić.

– Kada država i crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se – Srbija bude prva u Evropi – dodao je on.

Vučić je rekao da su razgovarali i o Republici Srpskoj, kao i svim pritiscima na Srbiju koji predstoje, i koji, ističe, ne treba nikog da iznenađuju. On je rekao da su razgovarali o tome kako da se sačuva mir i stabilnost, kako da se pomogne stradalnom narodu na KiM, da se pomogne očuvanje života, ekonomski napredak.

– Po tom pitanju postoji ne samo veliko razumevanje, već i saglasje – istakao je predsednik.

On je dodao da je imao izuzetnu čast da ugosti novog patrijarha srpske crkve, koji je nedavno izabran za poglavara SPC, kao i da je zahvalan njegovoj svetosti što je, kaže, imao strpljenja da sve sasluša.

Patrijarh Porfirije je naglasio predsedniku da nije političar, ne zbog toga što nema afiniteta, nego zato što misli da je crkva saborni organizam koji, ma koliko bilo teško ili nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otupljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju.

– A pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca – istakao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here