Vesti
Dobili namirnice, odeću i igračke: Porodica Filimonović

Kada se u “Vestima” na strani Humanitarnog mosta pojavio tekst o siromašnoj porodici Zorana Filimonovića iz zabitog Muhova na Goliji, više naših čitalaca, rasutih širom Evrope, pozvali su Zorana i njegovu suprugu Špresu i izrazili spremnost da im pomognu.

Pozivi su stigli iz Švajcarske, Austrije, Nemačke, Luksemburga, Belgije… A naš čitalac Živko Komatina, koji živi i radi u Švajcarskoj, a poreklom je iz obližnjeg golijskog sela Radeljica, potrudio se da Filimonovićima ekspresno pošalje 250 evra.

Donacija je već stigla u Muhovo udaljeno od Novog Pazara 35, a od magistralnog puta Novi Pazar – Sjenica 15 kilometara, i uručena je Zoranu, Špresi i njihovoj deci Ivani, Milodarki, Ivanu, Milici i Martini.

– Presrećni smo zbog pomoći koju smo ovako brzo dobili, koja nas ohrabruje i koja nam mnogo znači, a još više zbog podrške zemljaka iz cele Evrope i saznanja da nismo i da više nećemo biti sami, radujemo se što su uz nas “Vesti” i Hido Muratović. Veliko hvala, dobrom čoveku Živku Komatini, Bog neka ga čuva – poručio je Zoran Filimonović.

Odmah je, kako smo i najavili, reagovao i poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović koji je uprkos još velikom snegu i lošim putevima, svojim vozilom uspeo da se probije do Muhova i Filimonovićima uruči najneophodnije namirnice, odeću, obuću i igračke.

Ovoj pomoći, najviše su se obradovala deca, posebno novim jaknama i igračkama, ali i slatkišima. Zoranu i Špresi mnogo će značiti i najosnovnije namirnice, jer im je svaka pomoć sada zlata vredna.

– Ovo je samo početak, uskoro ćemo ih ponovo posetiti i nadam se još više obradovati – ističe Muratović.

Naglašava da je za Filimonoviće u Muhovu od njihovih komšija čuo sve najbolje uz apele da im se pomogne.

– Uz Živka Komatinu, koji im je poslao 250 evra, Zoranu i Špresi javilo se još nekoliko bivših komšija sa Golije, najviše iz Švajcarske, koji su izrazili spremnost da im ozbiljnije pomognu, videćemo o kakvoj se pomoći radi. U svakom slučaju neće više biti sami – ističe Muratović i dodaje:

– U nezavršenoj kući, bez podova, vrata i prozora, Filimonovići žive još i sa suprugom i dvoje dece Zoranovog nedavno preminulog brata, pa ih je ukupno desetoro. Nemaju kupatilo, kuhinju, kao ni najosnovnije uslove za život. Cilj je da im obezbedimo bar dve tople sobe, kupatilo i zajedničku kuhinju kako bi deca mogla da žive, rastu i uče bar približno kao njihovi vršnjaci iz imućnijih porodica na Goliji.

Zato ovaj poznati humanitarac i najavljuje svoj angažman na zbrinjavanju ove porodice i ubuduće.

Najmlađi Filimonovići odmah isprobali jakne

Nekada bili domaćini

Porodica Filimonović nekada je važila za imućniju u Muhovu. Imali su mnogo stoke i ni u čemu nisu oskudevali. Sve je krenulo nizbrdo kada su se razboleli i jedno za drugim poumirali Zoranov otac, majka i brat. Tada je sve stalo, a tek ukrovljena kuća počela je da propada. Sa suprugom Špresom, Albankom iz Skadra, Zoran se sada grčevito bori da prehrani svoju i bratovljevu decu, da ih školuje i obezbedi im bar najosnovnije uslove za život. Potpuno sam sa malom platom školskog poslužitelja to neće moći.

Plata isuviše mala

– Kao što sam već pomenuo, povremeno radim kao kurir u lokalnoj osnovnoj školi. Plata je isuviše mala da bi bilo šta konkretnije mogli sa njom da uradimo. Imamo kravu i kokoške, pa na sreću nismo gladni. Za nešto više, kao što je uređenje bar jedne sobice ili kupatilo o kome deca maštaju, za toplinu tokom zime i za malo bolji život nemamo novca. Niti postoje izgledi da ćemo ga uskoro imati, jer na planini nemamo od čega da zaradimo dinar, a deca rastu i treba im sve više – istakao je Zoran pojasnivši da je to i najveći razlog zbog koga su se i odlučili da pomoć potraže od dobrih ljudi.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da kontaktiraju sa porodicom Filimonović i upute im svoju podršku, mogu im se javiti na broj telefona: +381 64 386 56 82 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.