Vesti
Svijetlana Kljajić sa ćerkicom Jovanom

Proteklih dana, našoj Redakciji javila se polupokretna mlada samohrana majka Svijetlana Kljajić (35) iz Sključana kod Kozarske Dubice, nemajući više kome da se obrati za pomoć, budući da su za nju, njenu ćerkicu i majku naišli teški dani.

– Ne znam više šta da vam kažem… Prete nam isključivanjem struje zbog duga. Imali smo laptop za sve potrebe preko koga sam znala i da uradim nešto onlajn pa da dobijem malo novca, on se sada pokvario, a to nam je baš potrebno. Jovana ne može da ide u školu onlajn niti odrađuje zadatke, a odličan je učenik. Ni ja mogu šta. Juče se i njen mobilni ugasio i neće da se upali. Iz kauča vire žice, ne može se više ni sedeti na njemu. A da sve bude još teže, imam dodatne medicinske troškove jer sam pala i zadobila dve rane – ispričala nam je u dahu Svijetlana, dodavši:

– Znate već za dimnjak, i tu iščekujemo katastrofu. Samo kupovanje namirnica je izazov veliki, a kamoli šta drugo. Država nam ništa nije pomogla Mama mi je isto bolesna, ide na inhalacije, prima injekcije, imala je razne preglede i to baš mnogo košta. Eto, znate i sami da je danas mnogim ljudima finansijski teško, onda možete tek zamisliti kako je nam. Da ne pričam koliko sam pod stresom zbog svega…

Sve navedeno govori samo za sebe zašto je ova mlada majka odlučila da dobre ljude još jednom zamoli za pomoć.

– Ne znam ni sama šta bih vam rekla. Kod nas nevoljama izgleda nikad kraja. Nije bilo dovoljno to što sam preležala koronu, što nas računi pritiskaju sa svih strana, moralo je i sve ovo to da nas pogodi. Zato se svelo sve na to da ako te se dobri ljudi ne sete, nemaš se čemu ni nadati. Teško nam je, preteško – rekla je Svijetlana i dodala:

– Iskreno, strahujemo i od novog potresa, jer ne znamo šta bi nam to tek donelo. Kuća nam je nedovršena, a moramo da se borimo i s vlagom. Sve se to mora sanirati, ali nema se čime. Nas tri smo same i nemoćne da bilo šta tu promenimo. Jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo da će u nekom trenutku i za nas stići bolji dani i da ćemo uspeti da se izborimo sa svim nedaćama. Ono čega smo svesni, međutim, jeste da to same nećemo moći.

Očekuju katastrofu sa dimnjakom

Ova mlada samohrana majka je veliki borac. Naime, pre 14 godina preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja – Guillian bare sindrom i u komi rodila zdravu ćerkicu, ali je nažalost ostala nepokretna.

Svijetlana je tako ušla na listu medicinskih fenomena jer je tek četvrta u svetu koja je to preživela. Budući da je dugo bila u komi i da su je u životu održavali jedino aparati, njen oporavak je veoma spor. Nedostatak novca za konstantne rehabilitacije je takođe velika prepreka jer žive samo od skromnih mesečnih primanja majke Milke.

Nada je ne napušta

– Što se tiče mojih nogu, situacija je nepromenjena. Nekako mi se čini da iz dana u dan sve više imam osećaja u njima i baš me bole, ali da li ću i kad ponovo stati na njih, pitanje je i dalje bez odgovora. Iako je prošlo toliko godina od kada sam preživela jedno od najsmrtonosnijih oboljenja, nada da ću ponovo hodati me nije napustila. Međutim, svaka prehlada me slomi i unazadi sve što sam mukotrpno pokušavala, baš kao što je i slučaj s koronom. Moja Jovana je tu da me bodri i zbog nje nikad neću odustati od toga – kazala je Svijetlana.

Kako pomoći?

Svi plemeniti čitaoci “Vesti”, koji mogu i žele da pomognu Svijetlani Kljajić da reši bar neku muku koja je ponovo bacila na kolena, mogu stupiti sa njom u kontakt putem telefona na broj: +387 65 251 654 i dogovoriti se s njom o načinu slanja i dostave pomoći. Naravno, na usluzi je, kao i uvek, Redakcija “Vesti”.