Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

Ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka krećemo u kampanju povlačenja priznanja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 22. jula, piše Radio slobodna Evropa.

Vučić je tako odgovorio na najavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će raditi na novim priznanjima Kosova.

– Veoma poštujem turskog predsednika i želimo najbolje odnose s Turskom, ali imamo svoju zemlju i interese i u skladu sa njima ćemo se ponašati – rekao je Vučić tokom posete Kragujevcu.

Dan ranije, predsednik Srbije se pozvao na Vašingtonski sporazum, koji je u septembru 2020. potpisao sa tadašnjim premijerom Kosova Avdulahom Hotijem pod pokroviteljstvom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

– Beograd i Priština imaju obavezu da se uzdrže od kampanje povlačenja i lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova – rekao je Vučić 21. jula i dodao da će povodom Erdoganove najave “pokušati da razgovara” sa turskim kolegom.

“Ovo nije tursko”, dodao je Vučić tokom posete manastiru Manasija kod Despotovca.

Šta je rekao Erdogan?

Kako je 19. jula prenela agencija Rojters, Erdogan je izjavio da “se nada da će na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija imati prilike da govori sa predsednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom o međunarodnom priznanju Kosova, a kako bi zajedno radili na tome da još država prizna Kosovo”.

“Nastojimo da što više zemalja u svetu prizna Kosovo”, poručio je turski predsednik uoči posete turskom delu Kipra.

Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, a jedno od poslednjih je došlo od strane Izraela početkom februara 2021. godine.

Da li će Erdoganova najava kampanje za dalja priznanja poljuljati odnose Srbije i Turske, koji su u proteklih nekoliko godina intenzivirani i na političkom i na ekonomskom planu?

“Ne verujem”, odgovara politički analitičar iz “tink-tank” organizacije “Feniks Politik” Firat Hamdi Bujuk.

– Vučić će reći da bi tako nešto bilo loše, Erdogan će reći da će podržati nezavisnost Kosova, ali to neće promeniti situaciju na terenu njihove saradnje. Turska je uvek podržavala nezavisnost Kosova i nisam siguran da je ovo velika stvar – ocenio je Bujuk za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Turska je priznala Kosovo 18. februara 2008. godine, dan pošto je Priština proglasila nezavisnost.

Bujuk navodi da su i Erdogan i Vučić “pragmatični lideri” koji se fokusiraju na oblasti u kojima mogu da sarađuju.

– Oni ignorišu teme na kojima ne mogu da rade zajedno. Kosovo je jedna od njih – rekao je Bujuk ocenjujući da su Vučić i Erdogan “dobri partneri”.

“Popravljanje” odnosa sa Zapadom

Kao jedan od razloga Erdoganove najave kampanje za priznanje Kosova, politički analitičar Firat Hamdi Bujuk navodi i njegov pokušaj da “zaleči poljuljane odnose sa Zapadom”.

Evropska unija je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, u kojem kao krajnji cilj evropski zvaničnici navode postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa i međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Erdoan je u poslednjih nekoliko godina po pitanju Kosova bio “tih”, ocenjuje Bujuk.

– To je bilo zbog odnosa između Beograda i Ankare, ali je Erdoan takođe želeo da intenzivira svoje odnose sa Moskvom. Turska je kupila raketni sistem S-400 od Rusije – podseća Bujuk.

Zbog ovog poteza Vašington je Ankari uveo sankcije, a američka državna podsekretarka Viktorija Nuland izjavila je 21. jula da je predsednik SAD Bajden rešen da ih ne ukida.

“Turska je Kosovo i Kosovo je Turska”

Tokom posete Prizrenu u oktobru 2013. Erdogan je, tada kao premijer, rekao na skupu pred nekoliko desetina hiljada građana da je Kosovo njegova druga zemlja.

– Draga braćo i prijatelji, imamo zajedničku istoriju kulture i civilizacije. Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski tako da je i autor turske himne, Mehmet Akif Ersoj sa Kosova, iz Peći – rekao je Erdogan na skupu sa premijerom Albanije Edijem Ramom i tadašnjim premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Tada je Vlada Srbije saopštila da Erdoganovi komentari predstavljaju “teško kršenje međunarodnog prava i mešanje u unutrašnje stvari Srbije”.

Aleksandar Vučić, tada kao prvi potpredsednik Vlade Srbije poručio je da Kosovo nije Turska i tražio hitno izvinjenje premijera Erdogana.

Kakvi su danas odnosi sa Srbijom?

Predsednik Srbije u poslednjih nekoliko godina odnose između Srbije i Turske označava kao “veoma dobre”.

Erdogan je u Srbiji bio dva puta, 2017. i 2019, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti Turskoj u septembru 2020.

“Čuvaćemo naše prijateljstvo”, poručio je Erdogan 2017. u Novom Pazaru, gradu na jugozapadu Srbije u regionu Sandžaka.

Turski predsednik je naveo da je taj region, koji čini većinsko bošnjačko stanovništvo, jedan od najbitnijih mostova koji povezuju Srbiju i Tursku i da se ta jaka veza najbolje odrazila i na razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here