H. M. Vujičić
Episkop bihaćko-petrovački Sergije

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ostati upamćeno po pretnjama i iskaljenoj mržnji, ali i po snazi koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima i mora imati da bi srpski narod preživeo.

On je naveo da bi Srbi i SPC, da su popustili i izmestili mesto ustoličenja mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira, nakon toga popuštali doveka, a u tom popuštanju izgubili bi sebe.

“Da smo odustali od ustoličenja na Cetinju, sutra bi nam zabranili da se obavi ustoličenje patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji, a prekosutra bi tako bilo u Zagrebu, Ljubljani, Prizrenu, Sarajevu, Petrovcu… To je logika moći ovoga sveta”, rekao je episkop Sergije.

U svojoj besedi objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke, vladika Sergije poručuje da je SPC kičma srpskog naroda i njegova najveća snaga.

“Kad država zakaže, Crkva je tu kao stub oko kojeg se narod okuplja. Zato smo i nadživeli pet vekova ropstva. Gde god se Crkva izbori za svoj opstanak, opstaće i Srbi, opstaće ćirilica, opstaće jezik i vera”, rekao je episkop bihaćko-petrovački.

Vladika Sergije istakao je da lider SDA Bakir Izetbegović, kojeg naziva sarajevskim multikulturalistom, u predahu od lažne multietničnosti proziva SPC da se već dva veka meša u politiku, ne videći da SPC vekovima čuva svoj narod od politike koju mu nude Izetbegović, crnogorski predsednik Milo Đukanović i njima slični.

Vladika je podsetio da su preci zbog vere i imena na kolac nabijani, u jame bacani i živi spaljivani, ali nisu poklekli, znajući da će svi Bogu položiti račun za sve.

“Nikada ne treba da atakujemo na nešto što nije naše, ali isto tako, po cenu života, treba da branimo svoje svetinje, ognjišta i grobove”, rekao je episkop Sergije, povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

2 COMMENTS

  1. По неко тврди да су Срби кичма Православне Патријаршије у Турској. Божански народ својим парама гради цркве по целом свету и од кад су постали Православци све их је мање на Балкану. Али зато им је сигурно место у царству небеском.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here