5 razloga da posetite Norvešku ovog leta

0

Oslo noću

 

Oslo, grad koji živi

Oslo je prepun dizajnerskih autleta u kojima možete kupiti odeću i obuću po izrazito niskim cenama. Po kulturi ispijanja kafe poprilično smo slični, ni Norvežanima nije problem da sede po tri sata u kafiću, doduše, ne po istim cenama… Ako se nađete u Oslu svakako prošetajte parkom skulptura Ekebergpark. U njemu možete videti slavnu Rodinovu Evu i još slavniji Par Louisa Bourgeoisa. A u restoranu koji se nalazi u samom središtu parka je i originalni Vorhol, kog možete pogledati bez posebne naplate.

 

Nekoliko minuta vožnje od grada nalazi se tvrđava i muzej umetnosti Hennie-Onstad, koji je 1968. godine osnovala Sonja Henie, olimpijska pobednica i zaljubljenica u umetnost. Na severnoj strani grada nalazi se jezero oko kog živi 25.000 stanovnika. Jezero nudi bezbroj mogućnosti kako da aktivno provedete vreme, ali i mnogobrojne marine, restorane i kafiće u kojima možete dobro jesti.

Norveški fjordovi

Fjordovi na zapadu su stvoreni od serije kanala koji se protežu od obale do podnožja planina. Ako ste mislili da bi vam mogao biti problem da dođete od Osla do fjordova, onda ste se prevarili. Javni prevoz je prvoklasan. Autobusi, vozovi ali i brodovi mogu vas dovesti do planina, ili provozati po fjordovima.

 

 

Alesund u oblacima
 

Alesund, gradić iz bajke

Neki će reći da je ovo najlepši norveški grad. Iako je 1904. bio uništen u požaru, ovaj lučki grad je ponovo sagrađen u Art Nuvo stilu. Gradić se nalazi na nizu malenih ostrva, a sam centar grada je toliko zbijen da ga možete obići pešice u 20 minuta. Savršena lokacija na kojoj se ovaj grad nalazi omogućava vam da istražite obližnje fjordove, ali i puteve kroz okolne planine.

 

 

Bergen ušuškan među planinama
 

Bergen, ribarska oaza

Grad Bergen je okružen sa sedam planina i sedam fjordova, a poznat je po svojoj luci i pijaci ribe. Istorija seže daleko u srednji vek, a danas je poznat kao miran i šarmantan gradić okružen planinama. Na tim planinama postoji na desetak žičara koje vam pružaju mogućnost da vidite grad iz ptičje perspektive. Samo minut vožnje od Bergena naći ćete se okruženi predivnom prirodom omeđenom prekrasnim fjordovima. A kad se već jednom nađete kod fjordova svakako se provozajte brodom kroz Naeroyfjorden, poznat kao najdramatičniji i najlepši fjord na svetu.

 

stavanger je idealan grad za odmor

 

Stavanger

Ovaj tihi gradić idealan je za odmor, a kad se jednom stopite s njegovom atmosferom, naći ćete pravi odmor za telo i dušu. Grad je poznat po odmaralištima i velnes centrima u kojima za svakoga postoji ponešto. A ako se zaželite malo kulturnog uzdizanja, svakako vam preporučujemo da posetite neki od čak deset malih muzeja koji se nalaze u centru grada. Najveći je muzej pomorstva u kom možete videti brodove vikinga, ali i moderna čuda današnje nautike. Isto tako preporučujemo posetu muzeju nafte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here