pixabay.com

Preterana konzumacija bilo koje hrane nije dobra za zdravlje, a neka istraživanja sugerišu da je preterana konzumacija proizvoda od krompira povezana s visokim krvnim pritiskom. Ali, problem obično predstavlja način na koji obrađujemo i pripremamo krompir.

Naime, krompir sadrži mnogo vitamina i drugih hranljivih materija koje su ključne za naše zdravlje. Evo pet razloga koji pokazuju zašto je krompir dobar za zdravlje.

Vitamin C

Kada se spominje vitamin C, ljudima obično na pamet padnu pomorandža i drugi agrumi. Ali, važan izvor vitamina C je i krompir. Jedan krompir od 150 grama u proseku sadrži oko 15 posto dnevno preporučene doze vitamina C.

Vitamin C je jako bitan za naše zdravlje jer poboljšava rad imunološke funkcije, sadrži antioksidanse, igra ključnu ulogu u formiranju vezivnih tkiva, a važan je i za zdravlje naših zuba. Nedostatak vitamina C je takođe povezan i sa ispadanjem zuba.

Vitamin B6

Ova vitamin ključan je za rad više od 100 enzima u telu, omogućavajući im razgradnju belančevina – proces koji je ključ za dobar rad živaca. To je možda i razlog zašto je vitamin B6 povezan s dobrim mentalnim zdravljem.

Jedan krompir sadrži oko četvrtine dnevno preporučene doze ovog vitamina.

Kalijum

Kalijum je važan za regulaciju električne signalizacije u mišićima i živcima. Upravo zato previsoke ili preniske količine kalijuma u telu mogu zaustaviti rad srca.

Pečeni i prženi krompir sadrži visoke razine kalija, i to oko trećinu dnevno preporučenog unosa kalija. No, osobe koje imaju neku bolest bubrega trebali bi pripaziti na unos krompira. Naime, ako bubrezi ne rade ispravno, to može onemogućiti sposobnost izbacivanja viška kalija iz tela.

Dobar je za varenje

Kuvanje i hlađenje krompira pre nego što ga pojedete omogućuje stvaranje otpornog skroba. Ovaj zdravi skrob pomaže našem telu na mnogo načina, a deluje i kao probiotik koji je važan za zdrav mikrobiom creva. Iako je hladan kuvani krompir zbog toga teže svariti, pri tome se stvaraju i masne kiseline koje su izuzetno dobre za zdravlje sistema za varenje.

Osim toga, ove masne kiseline pomažu i u radu metabolizma jer smanjuju nivo šećera u krvi. Sve to čini kuvani krompir niskokaloričnom i hranljivom namirnicom.

Ne sadrži gluten

Krompir je takođe prirodno bez glutena, pa je izvrsna opcija za ljude sa celijakijom ili one koji treba da izbegavaju gluten. Isto važi i za sladak krompir koji sadrži nešto više kalorija i ugljenih hidrata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here