pixabay.com

Tradicija ispijanja kuvanog vina na jesen i zimu dolazi iz Severne Evrope, a lekovito svojstvo ovog napitka povoljno utiče na sve nas. U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuvano vino učestvuje u poboljšanju našeg zdravlja.

1. Usporava starenje

Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar delimično, da ga usporimo. Istraživački institut u Virdžiniji je potvrdio da, osim što nas greje u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuvano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.

2. Poboljšava pamćenje

Isti sastojak koji je odgovoran za naše “podmlađivanje”, pozitivno utiče i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratol štiti organizam od nastanka Alchajmerove bolesti.

3. Dobro za prehladu i za srce

Kao izvor moćnog antioksidansa resveratola, kuvano vino sprečava slepljivanje trombocita, odnosno prekomerno zgrušavanje krvi. Takođe, začini koji su sastavni deo ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i karanfilić dobri su za dezinfekciju ždrela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Studija objavljena u “American Journal of Epidemiology”, otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod učesnika koji su konzumirali umerene doze kuvanog vina godinu dana.

4. Čuva kosti i zube

Osim što ubija bakterije unutar naše usne duplje, kuvano vino sprečava njihovo lepljenje za naše zube, pa tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.

5. Poboljšanje varenja

U umerenim količinama pomaže u pokretljivosti creva, poboljšava varenje i utiče pozitivno na želudačnu kiselinu. Međutim, ukoliko preterate u njegovom ispijanju, verovatno ćete izazvati stomačne probleme poput dijareje i povraćanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here