Tanjug
Aleksandar Vučić

U grčkom gradu Aleksandrupolisu održana je ceremonija obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitara Kovačevskog i premijera Bugarske Kirila Petkova.

Grčki premijer je u obraćanju poručio da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira, prenosi Katimerini.

– Projekat u Aleksandrupolisu je nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal, njegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu u novoj energetskoj mapi – istakao je Micotakis.

Dodao je da su grčke LNG stanice u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa.

– Nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom – naglasio je Micotakis.

U svom obraćanju predsednik Vučić je zahvalio grčkim domaćinima na pozivu Srbiji.

– Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan – naglasio je Vučić.

Dodao je da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan u vezi sa tim projektom, ali da je sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

– Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti – rekao je Vučić.

On je ukazao na to da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa.

Vučić je kazao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije, i da tamo mora mnogo stvari da se uradi.

Rekao je da je zahvalan EU jer je, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala Unija.

Tako će, dodaje, i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

– Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti – objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja i za građane EU i za naše građane.

– Lako je uvek napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU – objasnio je Vučić.

“Ovo će promeniti energetsku mapu Evrope”

Bugarski premijer Petkov je govorio o istorijskom danu za Bugarsku i Grčku, tokom kojeg je napravljen važan korak za energetsku nezavisnost dve zemlje.

– Ovo nije samo energetski projekat. To će promeniti energetsku mapu Evrope – poručio je Petkov, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da mora da se pokaže evropski suverenitet, kao i da se postigne energetska nezavisnost.

– Ovaj projekat je prekretnica u energetskom razvoju Evrope – naglasio je Mišel.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Sliku možete pogledati OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here