6 saveta uz koje ćete napokon prestati da mrzite vežbanje

0

Učinite svoje vežbanje zanimljivim
 

1. Promenite tip vežbanja

Možda vam odlasci na trening teško padaju jer stalno radite isti tip vežbi i nedovoljno menjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, da promenite i tip vežbi i rekvizite), a možda jednostavno morate da promenite SPORT kojim se bavite. Na primer, dinamičan aerobik uz dens muziku zamenite smirenijom jogom ili pilatesom, uz tihu, smirujuću muziku u pozadini. Ako vam je džogiranje prenaporno, pokušajte sa plivanjem. Postoji niz SPORTova – saznajte kakve su mogućnosti, šta se sve nudi u vašoj blizini, i otiđite bar na probni trening nečeg novog, možda se prijatno iznenadite!

 

2. Psihotrik: budite sami svoj trener
Osnove psihilogije nas uče da čovek mora da voli samog sebe i u prvom redu da bude sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Fizička aktivnost ili bavljenje SPORTom je, uz pravilnu ishranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopšte da dođete na trening, postanite sam svoj trener. Zamislite šta biste voleli da vam trener sada kaže, šta biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lepo podignite kažiprst i sami sebi kažite „E, vežbaćeš! Nema izgovora!“


3. Dodajte muziku ili čak film
Uz dobru muziku ili nešto što vam lagano odvlači pažnju a zanimljivo je, bićete motivisaniji za vežbanje. Ako na vežbanju nemate muziku, možda možete da stavite slušalice i pustite najdraže pesme, ili uključite muziku na zvučnike ako vežbate kod kuće, npr. vozite sobni bicikl ili vežbate prema uputstvima sa CD-a ili interneta. Ako vežbate npr. na sobnom biciklu, okrenite spravu prema televizoru i pustite neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vreme brže proći i duže ćete izdržati.

 

4. Pratite napredak
Napravite tablicu i u nju beležite kada ste, šta i koliko dugo vežbali. Možete i sami sebe da nagrađujete – primer: uspem li da vežbam tri puta nedeljno, na kraju nedelje počastiću se odlaskom u bioskop. Želite li da smršate, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno telesne mere, šta ste jeli, beležite pijete li dovoljno vode.

 

5. Vežbajte u dobrom društvu
U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje SPORTom. Prema tome, ako se vaša drugarica takođe upiše na časove zumbe, moći ćete jedna drugu da motivišete odnosno, grubo rečeno, naterate da i odlazite na treninge.

 

6. Takmičite se
Ako možete, učestvujte u nekom takmičenju jer će vas to motivisati da se više trudite. Posebno ako je u pitanju novčana nagrada. Ili se javite na neki SPORTski kurs prilikom koga će se vaš napredak u vežbanju pratiti putem medija. Takođe, možete baciti opkladu i sa drugaricama – koja će za mesec dana moći da uradi više trbušnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here