Lična arhiva

Na današnji dan 1955. godine sa proizvodnih traka Zastave sišao je prvi Fića koji se po licenci italijanskog Fijata proizvodio narednih 30 godina.

Zastava 750 mu je bilo službeno ime, iako je daleko popularniji kao “Fićo ili “Fića”.

Fića je bio presudan za široku motorizaciju u Jugoslaviji koja je htela da građanima osigura relativno jeftin automobil.

Koristili su ga i policija, hitna pomoć i vojska, a godinama je Fića bio službeno vozilo za obuku novih vozača. Iako je bio relativno jednostavan za održavanje, brojni komični kvarovi su ostavili veliki uticaj na popularnu kulturu bivše Juge.

Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, radnici kragujevačke fabrike automobila Zastava su proizveli skoro milion “fića” u rasponu od prvobitnog modela donetog iz italijanskog Fiata s motorom od svega 600 kubnih santimetara, preko nešto jačeg od 750, do poslednje verzije s motorom zapremine manje od jednog litra, 850 kubnih santimetara i u verzijama tog po svemu vrlo skromnog, ali korisnog vozila, od kojih su neke nosile naziv “Lux”.

Fića je polako počeo pada u zaborav nakon pojavljivanja Zastave 101, većeg i udobnijeg automobila, ali je i dalje dominirao na tržištu, ljudi su ga jednostavno koristili kao “drugi automobil”.

Proizvodnja Fiće je trajala sve do 1985. godine, iako je dobio svog naslednika: Zastavu Koral, odnosno Juga.

Udruženje ljubitelja “fića” “zastava 750” obeležilo je 65. godišnjicu početka proizvodnje tog nekada najpoluranijeg jugoslovenskog automobila u Kragujevcu.

Svoje ljubimce su postrojili u Kneževom arsenalu i provezli se kroz grad i park Šumarice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here