youtube/MyHowBook

Emocionalno snažne žene efikasnije izlaze na kraj sa stresom svakodnevnog života i brže se oporavljaju od kriza i izazovnih situacija kada se one pojave. Pošto se emocionalna snaga ne odnosi na unutrašnje sposobnosti preživljavanja neke osobe, da li možemo precizno da procenimo internu hrabrost i istrajnost osobe na osnovu onoga što vidimo spolja?

Popularna kultura često opisuje emocionalno snažne žene kao tihe, stoičke tipove koji se nikada ne žale i čije je emocionalno izražavanje tokom krize ograničeno na stiskanje brade ili pesnica ili u dramatičnim pogledima ka horizontu. Svi znaci emocionalnog “curenja” (primera radi, izražavanje emocionalnog stresa na bilo koji način) često se posmatra kao dokaz da žena ima teškoće da se suoči sa problemima i da nije emocionalno jaka.

Takve ideje ne samo da su netačne već su i velike zablude. Emocionalna snaga nema skoro nikakve veze sa ravnodušnošću, a još manje sa trenutnom reakcijom. Emocionalna snaga je nešto što može da se oceni tokom vremena. Po definiciji, to podrazumeva sposobnost žene da se nosi sa izazovima i da ih uspešno savlada, a ne kako će reagovati u bilo kom trenutku.

Shodno tome, mnoge žene imaju tendenciju da pogrešno misle o sebi u teškim i izazovnim situacijama. Ako emotivno reaguju na izazovne situacije, često će sebi “prikačiti” etiketu da su “slabe” iako im je namera da istraju i krenu napred ili čak iako veruju da će se na kraju sve uspešno završiti.

Suze su obično znak razočarenja i frustracije, nikako poraza. Ono u šta vi verujete, kada je reč o vašim budućim uspesima i koliko se obeshrabreno osećate dugoročno, daleko je važnije od toga kako će vaši suzni kanali reagovati na pritisak i loše vesti.

Pitate se da li ste emocionalno snažni? To možete da procenite na sledećih sedam načina, piše minimagazin.info.

Emocionalno snažne žene:

1. Manje su obeshrabrene zbog neuspeha i razočarenja.
2. Prilagodljivije su promenama.
3. U stanju su da prepoznaju i izraze svoje potrebe.
4. Fokusiraju se na zaobilaženje prepreke umesto na samu prepreku.
5. Mogu da nauče iz grešaka i kritika.
6. Imaju tendenciju da vide širu sliku u izazovnim situacijama.
7. U stanju su da se brže oporave od emotivnih rana, kao što su odbacivanje i neuspeh.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime