pixabay.com

Najveći broj građana Srbije, 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dva odsto ima suprotno mišljenje, dok 11 odsto ne zna odgovor na to pitanje, saopšteno je danas iz beogradskog Instituta za evropske poslove.

Građani “u ubedljivoj većini” smatraju odnose Srbije i Rusije odličnim ili vrlo dobrim, a četvrtina njih Rusiju smatra najvećim donatorom Srbije, iako se ona ne nalazi među prvih 10 najvećih donatora, navodi se u istraživanju koje je sproveo taj Institut sa “Ninamedija” istraživačkom kućom.

Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno na uzorku od 1.206 građana.

Prosečna ocena (na skali od jedan do pet) odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici iz centralne Srbije.

Najveći broj ispitanika, 40,6 odsto, o odnosima Srbije i Rusije informiše se putem televizije, 21,4 odsto na internetu, 17 odsto putem štampanih medija, dok je 9,5 odsto navelo društvene mreže.

U Rusiji nikada nije boravilo 90 odsto ispitanika, 10 odsto jeste i to su u većoj mjeri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja i stanovnici regiona Beograd. Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja, navodi se u rezultatima istraživanja.

Četvrtina ispitanika smatra da je Rusija najveći donator i u gotovo istom procentu je navođena i EU, dok njih 18,9 odsto smatra Kinu najvećim donatorom, a šest odsto Nemačku. Navedeno je i da 16,9 odsto ispitanika ne zna odgovor u vezi sa donatorima Srbije, dok se ostali odgovori javljaju u manje od dva odsto slučajeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here