Milan Todorović

Kupovina kućnih sigurnosnih kamera nije jednostavna. Pri razmatranju koji je sistem video nadzora najbolja opcija za vas, potrebno je uzeti u obzir mnoge stvari koje mogu biti važnije čak i od same kamere kao uređaja.

U današnjem svetu modernih tehnologija sitema obezbeđenja za kuću se sve češće koristi, a tržište iz godine u godinu sve više raste i razvija se. Najnoviji izveštaji predviđaju da će tržište kamera za video nadzor dostići vrednost od 42 milijarde dolara do 2019. godine.

Sa rastućom ponudom i konstantnim inovacijama i unapređenjima funkcija, uopšte ne iznenađuje činjenica da su pronalaženje i kupovina odgovarajućeg video nadzora komplikovan posao. Nedovoljno upućeni korisnici pri kupovini često prave greške koje donose dodatne troškove koje je pametnom kupovinom bilo moguće izbeći.

Ovo su 9 najčešćih grešaka i saveti kako izbeći greške prilikom kupovine opreme za video nadzor za kuću.

#1 Niste definisali zašto vam je potreban video nadzor

Imate potrebu da nabavite sigurnosne kamere kako biste vaš dom učinili bezbednijim, ali niste razmišljali o tome koja svrha treba da bude primarna?

Prva stvar koju treba definisati je za šta vam konkretno treba kamera. Da li želite neku kameru koja će nadgledati vašu dnevnu sobu? Da li želite da sprečite provalnike? Ili vam je kamera potrebna za nadzor kućnog ljubimaca ili deteta?

Na tržištu postoje posebne kamere sa laserskim senzorima za nadzor kućnih ljubimaca. Sa druge strane, kamere za nadzor dece se izrađuju sa brojnim dodatnim funkcijama kao što je, na primer, detektor plača.Pametne kamere su specijalizovane. Spoljašnje (outdoor) kamere su otporne na vremenske uslove. Neke kamere dolaze sa kablovima a neke bez. I tako dalje.

Dakle, svaka vrsta kamera ima svoju svrhu.Tek nakon što jasno definišete vaše potrebe za video nadzorom, znaćete koje vrste kamera za video nadzor će najbolje odgovoriti vašim zahtevima.

#2 Kupovina jeftine kamere

Donošenje odluku o kupovini na osnovu cene kamera nije uvek preporučljivo kada je u pitanju video nadzor. Iako jeftinije kamere često na prvi pogled izgledaju slično kao i skuplje, one su uglavnom prilično teške za postavljanje, i imaju slabiji softver. Na primer, Arlo Smart Home Security Camera sistem je na listi najprodavanijih, ali definitivno ne zbog svoje cene, već zbog svojih karakteristika i pouzdanosti.

#3 Trenutno razmišljanje

Pravilan izbor video nadzora može vam lako sačuvati značajnu sumu novca. A pravilan izbor podrazumeva da mislite unapred. Osim što ćete pronaći rešenje koje odgovara vašim trenutnim bezbednosnim potrebama, razmislite o tome da li će isti sistem odgovarati vašim potrebama u budućnosti. Na primer, da li možete da nadogradite sistem i postavite spoljašnju kameru ili neku dodatnu unutrašnju kameru ukoliko se preselite u veći stambeni prostor ili na veće imanje?

Uzmite u obzir i pametne uređaje. Da li će sistem video nadzora biti kompatibilan sa ostalim vašim uređajima? Šta ako kupite novi smartfon i odlučite da povežete video nadzor preko mobilnog telefona? Šta ako zamenite svoju iOS aplikaciju Android aplikacijom? Da li vaša sigurnosna kamera podržava aplikacije obe platforme?

#4 Kupovina kamere koja nema funkciju noćnog snimanja i osmatranja (Night vision)

Budući korisnici često ne uzimaju u obzir i ne proveravaju da li je ova funkcija dostupna u sistemu koji kupuju. To je zato što pretpostavljaju da Night vision predstavlja osnovnu funkciju na svim sigurnosnim kamerama. Međutim, to nije slučaj i ljudi koji su zainteresovani za kupovinu sigurnosne kamere treba da se uvere da ona ima ovu mogućnost.

Funkcija noćnog snimanja i osmatranja je od presudnog značaja da bi vaš sistem mogao da snimi jasan i odgovarajući video zapis u mraku, što je jako važno obzirom da statistika kaže da je noću broj provala i krađa znatno veći.

#5 Zaboravili ste da proverite da li vaš Wi-Fi može da podrži sistem video nadzora

Ono što takođe treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajućeg sistema za video nadzor su snaga i opseg Wi-Fi mreže koju koristite. Na primer, ako planirate da instalirate spoljašnju sigurnosnu kameru i otkrijete da je Wi-Fi konekcija veoma slaba na području gde je planirano postavljanje kamere. Zbog toga je najbolje da unapred proverite da li imate adekvatnu pokrivenost mreže. Biće vam potrebno par minuta, a možete izbeći nepotrebna izdvajanja.

U slučaju da ste kupili kameru bez provere mreže i ne možete da rešite problem, rešenje je mobilni Wi-Fi ruter ili proširivač signala, ali ćete na taj način stvoriti dodatne troškove.

#6 Niste uzeli u obzir jako važnu stvar: Ugradnja video nadzora

Na kraju ste pronašli odgovarajuću kameru za koju ste sigurni da je možete upariti sa vašim smart kućnim uređajima. Međutim, pre nego što odete da sve to isprobate trebalo bi prvo da proverite mogućnosti ugradnje kamera.

Većina kamera se jednostavno instalira ili sinhronizuje, ali šta se dešava sa kablovima? Ako planirate da kupite analogni sistem možda će vam biti potreban ekspert za video nadzor. Pre nego što krenete u avanturu instaliranja, uverite se da znate sve o postavljanju kamera.

Imajte na umu i zakonsku regulativu. Ako postavljate spoljne kamere koje gledaju na bilo koju javnu površinu, onda ćete morati da zatražite uslugu od licencirane agencije za ugradnju video nadzora.

#7 Privlači vas novo i sjajno

Pretpostavka da će određena nova kompanija na svojim kamerama obezbediti sigurnosni apdejt je veoma rizična, a kupovina kamera za video nadzor od nerenomiranih proizvođača povećava taj rizik. Ako je neki model nov na tržištu, ne znači i da je bolji od starijih modela. Sigurnosne kamere se sve više razvijaju i novi modeli se pojavljuju stalno. Pre nego što se odlučite za kupovinu najnojvije kamere na trižištu, podrobno se raspitajte o kompaniji koja proizvodi tu kameru.

#8 Upoređivanje karakteristika

Upoređivanje hardverskih karakteristika neće vam preterano koristiti da izaberete najbolju kameru. Na primer, rezolucija nije jedini i odlučujući faktor koji utiče na kvalitet video zapisa. Na kvalitet slike u velikoj meri može uticati širina dinamičkog opsega, brzina kadrova kamere i IR LED koji obezbeđuje mogućnost da kamera snima noću. Ako ne možete pronaći ove informacije na internetu, najbolje rešenje za vas je da pronađete i pogledate snimke koje su snimili drugi vlasnici kamere koji i vi želite da kupite.

#9 Temperaturni opseg

Svaki elektronikski uređaj je dramatično zavisan od spoljnih uticaja u kojima ostvaruje mirnu radnu tačku. Temperatura je jedan od najbitnijih parametara, a povratnim spregama ovi uticaji se minimiziraju. Proizvođač svakog uređaja mora specificirati temperaturni opseg u kome svaka kamera radi.

Ako pogledamo opseg temperatura u Beogradu, videćete maksimalne i minimalne vrednosti temperature, sa opaskom, da su maksimalne vrednosti temperature merene u hladovini. Ako je kamera direktno izložena suncu, onda treba računati rezervu od još jedno 20 stepeni Celzijusa za njen stabilan rad. Prilikom izbora vaše idealne kamere prodiskutujte sa stručnjacima za video nadzor i na temu temperaturnog opsega.

Umesto zaključka

Pre kupovine dobro razmotrite sve aspekte na koje smo vas upozorili u ovom tekstu. Tako ćete mogućnost za lošu kupovinu svesti na minimum i spasiti sebe bespotrebnih dodatnih troškova.

Izvor:
Sponzorisan tekst

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here