Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Plakali od sreće

Plačući i neverujući da je kuća njegova, dok je završavano postavljanje krova, PVC-stolarije i oluka, siromašak Slobodan Bandović iz Graca kod Sjenice kome čitaoci "Vesti" već dve godine pomažu da prehrani svoju decu i opstane na hladnom Pešteru, ushićeno je rekao:

Lična arhiva
Porodica na okupu ispred nove kuće: Bandovići neumorno radili

- Kada sam početkom avgusta, ohrabren velikom podrškom humanitarca Hida Muratovića i pokojnog potpredsednika opštine Sjenica Miće Kaličanina, odlučio da, iako bez dinara u džepu, započnem novu kuću, nisam ni slutio da ću za nepuna dva meseca imati svoj krov nad glavom! Prve donacije stigle su nam tada upravo od Muratovića i Kaličanina, a odmah potom i od brojnih čitalaca "Vesti". Ovo je neverovatno, sreća jedna velika, svi se radujemo i plačemo u isti mah. Ne zna se ko je srećniji, da li majka Marija, ja i supruga Stanka ili deca Stefan, Radiša i Petar. Nemamo reči kojima bismo se zahvalili svim našim dobrotvorima, Bogu se molimo da im podari sreću i zdravlje!

Emocije ovog siromašnog čoveka izlivale su se u naletima, poput nabujale reke i teško da ih je moglo išta zaustaviti.

- Ne znam da li ćemo uspeti da se pre zime i uselimo. Sve zavisi hoćemo li sakupiti potrebni novac, ali i ovo su za nas velika pobeda i velika stvar. Sad više nema dileme da ćemo, pre ili kasnije, imati tople sobe, kupatilo, vešmašinu, televizor i da ćemo živeti kao i drugi ljudi. Posebnu zahvalnost dugujemo baki Mari Gavrić iz Austrije, koja nam je pritekla u pomoć kada su radovi stali i kada je ponestalo novca za ukrovljenje. Brzo nam je poslala 1.700 evra i, hvala Bogu, na kuću je postavljen i krov, pa ako se i ne uselimo, neće propadati tokom zime. Verujem da se i porodica Gavrić raduje, jer su učinili jedno veliko i dobro delo. Bog neka im podari sve što požele u životu - priča kroz plač Slobodan.

I njegova majka Marija, koja je nedavno, dok je išla u sjeničku narodnu kuhinju, imala udes i ozbiljno se povredila, imala je samo reči hvale.

- Mislila sam umreću u udžerici u kojoj poslednjih godina živimo. Na moju sreću, a posebno na radost mojih unuka Stefana, Radiše i Petra, dobri ljudi su uz nas. Stostruko im se vratilo. Nadam se da ću doživeti da se uselimo i da se i ja bar jednom u životu okupam u kupatilu - rekla je kroz suze radosnice baka Marija.
Kako nisu hteli da kuću Bandovića ostave bez oluka, humanitarac Hido Muratović za pomoć se obratio poznatom novopazarskom privredniku i velikom donatoru Mirsadu Rebronji koji je odmah donirao još 300 evra, pa je i taj problem rešen.

- Ovo je prva faza koju smo, iako u početku nismo imali mnogo novca, uspešno realizovali. Sada sledi druga faza, odnosno unutrašnje uređenje. Videćemo da li imamo snage i sredstava da Bandoviće uselimo pre zime. A značilo bi im, jer žive u hladnoj straćari od kamena i blata koja prokišnjava i svakog trenutka može da se sruši - ističe humanitarac Hido Muratović.

I Mići u čast

Pokojni potpredsednik opštine Sjenica Mića Kaličanin, koji je iznenada preminuo krajem avgusta ove godine, imao je mnogo razumevanja za porodicu Bandović i svu drugu sirotinju sa Peštera. Čim je krenula akcija Mića je Bandovićima obezbedio građevinski materijal u vrednosti 1.700 evra. Verovatno bi i dodatno pomogao da ga iznenadna smrt u tome nije sprečila. Njegove kolege i prijatelji iz opštine Sjenica ističu da neće zaboraviti Bandoviće i da će im pomoći da se u ukrovljenu kuću i usele.

- Nadamo se da nas Mića gleda negde odozgo i da se i on raduje. Hvala mu za sve što je učinio, Bogu se molimo da večni mir nađe u raju. Verujte, divno je i na betonu. Dođe mi da sami omalterišemo zidove, da na podove stavimo karton i da u novoj kući sačekamo prve mrazeve. Sigurno će biti toplije nego u kućerku u kome sada živimo. Hvala do neba svima koji su nam pomogli, nadamo se da nas neće zaboraviti - poručuje Slobodanova supruga Stanka Bandović.

Paket iz Australije upotpunio slavlje

Naši čitaoci Radmila i Slobodan Stefanović iz daleke Australije poslali su dva paketa sa raznom robom za siromašne porodice u ovom delu Raške oblasti. Nakon što je putovao više od tri meseca, drugi paket stigao je ovih dana do humanitarca Hida Muratovića i uručen je porodici Bandović. U paketu je najviše bilo odeće, obuće i slatkiša za Stefana, Radišu i Petra. Odmah su ga otvorili i uživali u poklonima uz pozdrav i veliku zahvalnost tekti Radmili i čiki Slobodanu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lečenje se ne sme prekidati
HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Teška sudba u srce gađa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online