Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Da dočeka još jedno proleće

Samo što smo u "Vestima" zabeležili da je posredstvom naše sidnejske Redakcije plemenita Ana iz Kanbere uputila pomoć od 300 dolara za drva i lekove usamljenoj starici Miljojki Aksentijević (82) iz Žunjevića na Rogozni, ova plemenita duša poslala je još jednu donaciju.

D.N.Petrović
U mislima dobrotvorke iz daleka: Miljojka Aksentijević

Reč je o 700 dolara uz želju da se ovim prilogom baki popravi krov kućerka, kako joj se tokom zime od snega ne bi urušio na glavu. Istina, među brojnim onemoćalim i bolesnim starcima na Rogozni, Goliji i Pešteru, koji nemaju nikakva primanja i preživljavaju uz pomoć dobrih ljudi i donacija čitalaca "Vesti", jedan od takvih slučajeva je upravo ova mila starica, čija sudbina ne može nikoga da ostavi ravnodušnim.

Živi sama, bez ikog svog u trošnoj udžerici koja se ne može nazvati kućom i tako dane provodi duže od dve decenije. Od imovine poseduje samo metalni krevet, stari kovani šporet, nekoliko dotrajalih jorgana, ćebadi i dve kokoške. Podsećanja radi, muž joj je preminuo davno, a dece nisu imali. Samo povremeno posete je dalji rođaci iz Zvečana na Kosovu, a češće komšije iz Žunjevića, kojih je sve manje, jer se zbog bespuća i bede mnogi sele u Novi Pazar i druge gradove širom Srbije. Istina, baka Miljojka nema gde da ode, i do kraja života ostaće u svojoj od blata sklepanoj udžerici, a koliko će još živeti odlučiće, kako često kaže, "onaj odozgo".

Prema njenim rečima često se zapita čemu takav život, ali onda se trgne i nastavi dalje, jer zna da čovek mora da se bori sve dok mu ovaj "odozgo" ne kaže da je kraj.

U bespuću ostali samo starci

Planina Rogozna pokriva prostor na tromeđi opština Novi Pazar, Zvečan i Kosovska Mitrovica. Deo planine je i na teritoriji opštine Zubin Potok. Mada je planina pitoma, lepa i prepuna rude bakra, srebra i zlata, zbog višedecenijske zapostavljenosti odselilo se čak 80 odsto stanovništva. U bespuću su uglavnom, poput Miljojke Aksentijević, ostali samo usamaljeni starci koje često, kad preminu, nema ko ni da sahrani. Čitaoci "Vesti", poput plemenite Ane iz Kanbere godinama povremeno pomažu baki Miljojki, Stani Minić i drugim usamljenim bakama koje i po dve, tri decenije nisu "sišle" u grad, niti ih je pregledao lekar.
 

- Ja se samo bogu molim da me 'pozove' dok sam ovako na nogama i da ne padnem na postelju. Niko ne bi imao ni čašu vode da mi pruži. U Žunjevićima živi još pet, šest porodica, a na celoj Rogozni, u desetinama sela, jedva stotinak. Svi su digli ruke od nas, pa i vlast u Novom Pazaru i Beogradu - ističe svaki put baka Miljojka.

Uprkos svemu, vedar duh ovu baku nije napustio. Zato smo sigurni da će je silno obradovati ponovna poseta naših saradnika koji će joj odneti sve što joj je najpotrebnije, ali i pobrinuti se da joj trošni kućerak "ušuškaju". Samim tim, u potpunosti ispuniti želju njene dobrotvorke sa drugog kraja sveta, o čemu će moći da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista. Ono što je izvesno to je da će baki Miljojki prevashodno obezbediti ogrev, hranu i lekove, a potom angažovati i majstore kako bi sanirali ono što je moguće da bi baka zimu dočekala spokojno.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zavejanoj baki stigli lekovi
HUMANITARNI MOST Odužiću se desetkama
HUMANITARNI MOST Nidža ide na operaciju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online