Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 31.12.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Uz male heroje već 18 godina

Tradicionalno, već punih 18 godina, jedan Parižanin i njegovi prijatelji su na posebnom zadatku, koji su obavljali sa velikom revnošću, ljubavlju i posebnim osećajima u vreme dva najradosnija hrišćanska praznika, Božić i Vaskrs.

V. Sekulić
Pozdrav za dobrotovre iz Pariza: Mališani, majke i sestre

Činili su to u vreme kriza, nedostataka svake vrste, kada nije bilo udruženja i organizacija koje bi se pobrinule i makar malo usrećile najosetljivije grupe stanovništva u otadžbini. Njegovo ime je poznato već širom sveta, baš kao i njegovim pomoćnicima, a reč je o Iliji - Mikiju Vujoviću, udruženim sa prijateljima i đacima Srpske dopunske škole iz Pariza, koji su za sve ove godine u vreme praznika bili tu da usreće mališane obolele od najtežih malignih bolesti.

Lokacija je, takođe, dobro poznata, jer se radi o Odeljenju hematoonkologije Instituta za majku i dete, mestu na kome od hiljadu želja, deca i njihovi roditelji imaju samo jednu - da ozdrave.
Znaju to, plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, koji su im i ove godine priredili novogodišnje paketiće kako bi ulepšali praznike i makar na jedan dan skrenuli misli sa svega onog što ih čeka dok traje lečenje.

Budući da humani Miki Vujović nije mogao da dođe u otadžbinu, kao što je to često činio prethodnih godina, u njegovo ime ekipa "Vesti" se obrela na Institutu samo nekoliko dana uoči Nove godine kako bi zajedno sa pedijatrijskim sestrama Bojanom i Đinom, podelili slatke pakete pune najfinijih slatkiša.

Poruka iz Pariza

- Pre svega, svoj dečici želim brzo ozdravljenje i da svojoj kući odu što pre. Mi ih iz Pariza mnogo pozdravljamo kao i njihove roditelje koji su veoma hrabri i stalno su uz svoju decu. Kao bivši medicinski radnik posebno se zahvaljujem dr Đokiću, onkologu koji sa mnogo ljubavi leči mališane i brine o njima danju i noću. Nije lako raditi sa tako teškim pacijentima, a posebno decom. Ipak u medicini, čovek treba samo da gleda napred i da veruje da će biti bolje i siguran sam da će tako i biti uz Božju pomoć. Ovom prilikom želim da se zahvalim Bojani i Đini, koje su dočekale slatkiše iz Pariza da ih spakuju u paketiće i ponesu deci u Institut. Žao mi je što nisam mogao i sam da prisustvujem podeli paketića - napisao je u svom pismu upućenom Redakciji "Vesti" Ilija - Miki Vujović.

Lična arhiva
Ozdravite nam brzo: Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza

Pored slasnih đakonija, deca iz Pariza spremila su i crteže za svoje bolesne drugare, upućujući im dobre želje. Budući da smo stigli u vreme kada je polovina dece već otišla kući za praznike, sve one koje smo zatekli okupili smo pored jelke, njih desetoro, kako bi u svečano ukrašenom holu zajedničkom fotografijom poslali osmehe i poruku zahvalnosti dobrim ljudima i deci iz Francuske. Ali, i ono najvažnije, kako bi im ljupka Mrazica darovala paketiće. "Slatka terapija" podeljena je i malim borcima, mahom opale ili proređene kosice, koji su bili u svojim krevetima priključeni na aparate.

Osmesi govorili više od reči

Svima je bio izmamljen osmeh, pa čak i najmlađima poput petomesečnog Andreja iz Pančeva, čija je majka Kastarina iz Indonezije ili trogodišnjeg Bogdana iz Zaječara sa mamom Marinom, kao i trogodišnje Valentine iz Obrenovca koja nam je rado pozirala.

"Hvala na divnim slatkišima i drugarima iz Pariza na prelepim čestitkama!" - rekli su uglas.
Njihov heroj, dr Dragomir Đokić je, nažalost bio sprečen da prisustvuje podeli paketića, ali nije izostavio da poruči:

- Veliku zahvalnost dugujemo Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza koji su na naše pacijente mislili i ove godine. Istina, mnogo puta su isti ti divni ljudi iz Pariza u Francuskoj dočekivali naše pacijente i pomagali im tokom lečenja, a samim tim na najlepši način postali deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da izlečimo ovu decu.

Ubrzo smo napustili Odeljenje hematoonkologije, pomešanih osećanja kao i svakog puta, ali srca na mestu, jer su deca i roditelji bar na tren osetili prazničnu radost koja u talasima zapljuskuje sve one koji su van zidina bolnice.

Zahvalnost svim učesnicima

Mikiju Vujoviću nesebičnu podršku u ovoj akciji pružili su i njegovi humani prijatelji koji godinama žive i rade u Parizu i kad god to mogu, pomažu ugroženim sunarodnicima u matici. Deca su im, naravno, uvek na prvom mestu, a to su: Branka Panić, Dušanka Mataruga, Marija Nakićen, Draga i Velisav Jovanović, Rada i Mićo Aleksić, Mira Simić, Dragoljub Furnigić, Borivoje Ladanović, Goca i Jugo Dinić, Slobodanka Radovanović, Zlate Savuljić, Gordana Golubović, Snežana Radović zajedno sa učenicima srpske dopunske škole iz Pariza 10, 16 i 20 Ivri sur Sen, Isi le Mulino, Robinson, Kulturni centar Srbije, Roni su Bua, Levalua Pere, Pjerfit, Montroj, Bondi, Sens, Oberbilije, San Mor de Fose i Epon zajedno sa svojim nastavnicima Ljiljanom Simić, Blaženkom Trivunčić, Nenadom Milosavljevićem, Jelenom Mihajlović i Aleksandrom Džudović. Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima. Miki Vujović se svima od srca zahvaljuje, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spasli ste nas muka
HUMANITARNI MOST Vi ste naši heroji!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online