Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2019.
02:30
Mondo.rs, Vestionline A

Šta možete da očekujete posle decenije braka?

Bilo bi lepo da bračni parovi uopšte nemaju probleme, ali nažalost nije tako. Kada već imate deset godina bračnog "staža" i faza medenog meseca je daleka uspomena, određeni bračni problemi se obično pojave.

pixabay.com
 

Terapeuti su podelili sa kojim se to problemima parovi najčešće suočavaju posle decenije braka i ponudili su neka rešenja za te probleme.

1. Više ste cimeri nego ljubavni partneri

Parovi koji su dugo zajedno će vam reći da je potreban trud da bi se ona iskra strasti održala. Ukoliko se oboje partnera ne trude da održe tu romantičnu "nit" među sobom – ne idu na sastanke, ne iznenađuju jedno drugo... moguće je da će postati više cimeri nego ljubavni partneri.

"Posle decenije zajedničkog života, partneri lako postanu cimeri nakon što godinama postepeno sve manje pažnje obraćaju jedno na drugo, a pažnju posvećuju svakodnevnih obavezama i problemima", kaže terapeut Kurt Smit.

Dakle, jedino rešenje je da se potrudite da oživite i održavate strast između sebe i da iznova međusobno zavodite jedno drugo.

2. Dosadio vam je zajednički život

Nerealno je očekivati da je brak magija i bajka u kojoj ćete svakodnevno uživati. Sa druge strane, ne treba ni da pristanete na brak u kojem niste zadovoljni.

Dosada u braku je često znak da partneri jedno drugo uzimaju zdravo za gotovo, kaže psihoterapeut Tina Tesina.

"Možda ste previše upali u rutinu ili izbegavate da se suočite sa problemom", kaže ona. "Rešite se dosade tako što ćete preduzeti neophodan rizik – na primer, imaćete taj neprijatan razgovor o seksu, starenju, usudićete se da predložite nešto novo kako biste promenili rutinu"...

Jednostavno je, ako vam je dosadno i svaki dan vam je isti, uradite nešto da "prodrmate" stvari.

"Sve što treba je da uradite bilo šta drugačije. Nije važno šta, samo da je drugačije i da u tome oboje učestvujete", kaže Tesina.

3. Seksualni život je zatajio

U seksualnom životu svakog para koji je zajedno duži niz godina dolazi do oscilacija – zbog stresa, svakodnevnih problema, raspoloženja... i to je sasvim normalno. Ali, ako ne uradite nešto da stvari vratite na staro, to nezadovoljstvo seksualnim životom će da se nastavi i među vama će biti sve manje povezanosti.

"Obično seksualna intimnost ne iščezne iznenada, već vremenom, tokom je tih deset godina ima sve manje i manje", kaže Smit.

Ukoliko ste vi i partner upali u rutinu kada je reč o seksu, terapeuti predlažu da razgovarate sa partnerom o tome, da idete u krevetu u isto vreme, kao i da se dodirujete i izvan sobe (grlite, ljubite, mazite...). To će vam pomoći da se polako vratite "u igru", mada će vam na početku možda biti pomalo neprijatno. Budite strpljivi i gledajte da postavite realna očekivanja.

4. Manje tolerišete jedno drugo

U prvoj godini braka smo skloniji tome da tolerišemo nešto što nas kod partnera. Kako vreme prolazi, partneri imaju sve manje strpljenja jedno za drugo i sve su manje spremni da oproste jedno drugom. Stvari kojima su se nekad smejali sada ih nerviraju.

"U ranoj fazi braka imamo veliku dozu zahvalnosti prema partneru jer ljubav uspeva da nadoknadi svaki neuspeh ili nedostatak. Ali, kako brak sazreva, strpljenje polako iščezava", kaže Smit.

Kada dođete u ovu fazu, pokušajte da se setite da ste vi i partner u istom timu. Ne pripisujte negativne motive njegovim/njenim postupcima. Pretpostavite da daje sve od sebe i trudite se da vi date sve od sebe.

5. Zaboravili ste kako da se zabavite

Kako starimo i stres se nagomilava, mnogi od nas upadaju u zamku i počinju da shvataju život previše ozbiljno. Ona detinja radoznalost se gubi, a i smisao za humor slabi. Da biste se suprotstavili tome, važno je da unesete malo igre i zabave u brak.

"Neka vam ne bude odbojno da se ponašate blesavo. Pravite balončiće, dobacujte se frizbijem, ljuljajte se, igrajte neku društvenu igru... ili čitajte viceve i smešne tekstove jedno drugom", savetuje Tesina.

Naravno, uopšte ne mora da znači da ćete se vi i vaš partner suočiti sa ovakvim problemima. Ako ipak dođe do toga, važno je da znate da za ovakve probleme postoji rešenje, ako ste oboje odlučni da se potrudite. A trebalo bi, dugujete to sebi i vašem desetogodišnjem zajedničkom životu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online