Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
20:10
K. Marković - Vesti A

Zablistala srpska lepota

Bogatstvo srpske tradicije koja je važan deo australijske kulturne riznice predstavljeno je prošle nedelje na najvećem festivalu srpskog folklora u Australiji.

Organizatori festivala posebno su se zahvalili i roditeljima i deci, članovima folklornih grupa s celog kontinenta, na trudu, predanosti, ali i podnetim troškovima da bi bili deo ovih događanja. U Srpskom centru u Bonirigu, nesumnjivo veliki posao uradilo je mnoštvo volontera koji su danonoćno dežurali i radili da bi i ove godine bila uspešno održana tradicionalna manifestacija.

Druženje uz folklor je način kako da se naša zajednica održi na okupu. Ovo je bila jedna od niza poruka izrečenih pred gostima 32. festivala srpskog folklora u Srpskom centru.
Prisutne je u nedelju u ime Pokreta srpskih četnika i kluba Bonirig pozdravio Jovan Pavasović, a potom i episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji se obratio učesnicima festivala i gostima.

Radost i za pretke

- Nema ničega lepšeg nego kada braća žive zajedno. To je velika radost, kako za nas ovde, tako i za one koji nas posmatraju sa nebeskih visina. Prvenstveno mislim na naše pretke od Svetoga Save, Nemanjića i svih velikih naših rodoljuba i onih koji su ispisali pismo o našem narodu i koji su nam predali ovu prebogatu kulturu koja nas sve oplemenjuje - rekao je episkop Siluan.
On je prisutne pozvao da se raduju što održavaju u životu ono što je velika snaga i život srpske zajednice, a to je naša kultura koja se koreni u svetosavlju, odnosno u hrišćanskoj veri koja oplemenjuje i daje snagu, oblik i lepotu, a to je naš folklor.

Ponosni na sebe


- Folklor je prozor kroz koji stranci, ovde prisutni, gledaju i mogu da se upoznaju sa dušom našeg naroda, sa lepotom koju naš narod nosi i da budu obogaćeni njom. Zato ste vi, braćo i sestre, i pogotovo dečica, i svi mi najveći ambasadori svega onoga što je lepo i što krasi naš srpski narod. Budite ponosni na to. Ova država ne traži od nas da se odreknemo svog nasleđa, jezika i vere. Naprotiv, daje mogućnosti svima nama da održavamo i ispoljavamo sve ono čime se ponosimo, što je naše i srpsko nasleđe - poručio je episkop Siulan.

Čast da otvore ovogodišnji festival pripala je članovima folklornog zabavišta Kolibri i nešto starijim mališanima iz zabavišta Poletarac, i to dečjim igrama i pesmama iz Šumadije, za koje ih je pripremio koreograf i umetnički rukovodilac Goran Nikolić. Na sceni su blistali članovi Poletarca sa Sidinim kolom. Ansambl Mladi četnici iz Boniriga izveo je igre Kruševačke župe i kolo Dumenka. Dečiji ansambl "Car Lazar" iz Boniriga predstavio se igrama iz Gruže, a ansambl "Karađorđe" igrama iz okoline Niša i Leskovca. Svi oni bili su nagrađeni zasluženim aplauzima i ovacijama.
 

Ponosni na decu

Episkop Siluan čestitao je svim koreografima, ali i roditeljima što ulažu napor i dovode decu, kako na veronauku tako i na folklor da imaju čime da se ponose i da očuvaju korene.
- Deco vi ste ukras naše zajednice, vi niste samo naša budućnost, vi ste i naša sadašnjost. Ponosni smo na vas, želimo vam puno uspeha u pronošenju svega onoga što je lepo u srpskom narodu - rekao je episkop.

GOSTI MAESTRALNO OBOGATILI PROGRAM


Zapažen je bio nastup gostiju festivala. Ansambl Moravac iz Srpskog sportskog centra iz Kizbora izveo je koreografiju "Golub kljuca na jabuk" - igre iz Bosilegradskog krajišta koje su spremili sa koreografom Miletom Padežaninom. Odmah za njima na sceni se pojavio stariji dečji ansambl "Hajduk Veljko" iz Srpskog centra u Bonirigu sa Dečjim igrama iz okoline Niša.

Folklorna grupa Đerdan, iz crkve Uspenja presvete Bogorodice sa Gold Kosta, na festivalu se predstavila sa temperamentnim vlaškim igrama. Pripremni omladinski ansambl "Carica Milica" iz Boniriga izveo je igre iz okoline Leskovca. Folklorna grupa Bransvik iz Melburna izvela je koreografiju "Bugarka", koju su spremili sa koreografom Jelenom Mihajlović.

Na ovogodišnji festival iz Perta je došlo čak 100 predstavnika, dece i roditelja. I Srpsko društvo "Krajina" sa koreografima Nikolom Koprivicom i Mirom Podraščanin.
Iz Crkve Sveti Jovan Krstitelj u sidnejskom Daptou na festival je došla i folklorna grupa Ravna gora, a njihov najmlađi uzrast izveo je igre iz Srbije, a srednji igre iz centralne Srbije. Zaigrali su i mališani iz Crkve Sveti Georgije u melburnskom Sent Albensu. Sa koreografom Slobodanom Benđom pipremili su vlaške pastirske igre.

Prvi ansambl Ravne gore iz Boniriga publiku je nasmejao šaljivom koreografijom "Bure". Ženski ansambl "Abrašević" iz Melburna predstavio se igrama iz istočne Srbije.
Velike aplauze dobio je 20-minutni nastup folklornih ansambala iz Crkve Sveti Sava u Elenori koji su predstavili običaje iz srpske Krajine, pripremljene pod rukovodstvom koreografa Garija Dovsona. Predstavili su se i igrači iz Crkve Sveti Knez Lazar iz Lazarice, Narodne odbrane Kenli Vejl, Crkve Sveti Jovan Krstitelj - Vulongong, pa KUD "Izvor" iz Liverpula, KUD "Karađorđe" iz Rozmora, "Obilić" iz Crkve Sveti Nikola u Blektaunu, "Rastko" iz Crkve Sveti Stefan u Ruti Hilu, Srpski kulturni klub "Sveti Sava" u Hokston Parku.
Program su zatvorili igrači omladinskog ansambla "Ravna gora" Igrama iz Crnorečja.

Ovacije za veterane

Najstariji ansambl "Šumadije" iz Kizboroa bio je nagrađen dugim aplauzima i ovacijama za sjajno izvedene igre iz Šumadije, koje je sa decom za ovaj festival pripremio Nikola Jović. Ponovo je došao red na "Moravac", ali na njihov stariji ansambl koji je izveo običajne igre iz Zapadne Slavonije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online