Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.12.2018.
15:00
D. Timarac A

Melem za dušu u olujnoj noći

Divno veče poezije održano je minulog vikenda u sali crkve Sveti knez Lazar u Aleksandriji. Stihove je govorila glumica Dijana Jovičić uz pratnju muzičara i solista iz ansambla Lazarikona. Nadahnutim rečima o značaju poezije za ljudsku dušu, za narod i njegov opstanak, kao i za jezik i njegovo očuvanje, besedio je prota Miodrag Perić, otvarajući ovo veče koje je ispunilo duše okupljenih, koji su došli da se u ovim danima Božićnog posta okrepe duhovnim uzdizanjem. Pomenuo je otac Perić i velikog nemačkog pisca Getea, koji je slušajući srpsku poeziju poželeo da nauči srpski jezik da bi je bolje razumeo i uspeo je u tome. Velike zasluge za promicanje srpskog pesništva u Nemačkoj imali su i profesor Fridrih Šiler i Jakob Grim, istakao je Perić.

D. Timarac
Lazarikon: Boža Kanić, Maja Gligorić, Dragana Milanović, Alenka Ognjenović i Čarna Joković

Kad su se začuli zvuci klavira i flaute na sceni se pojavila Dijana Jovičić i započela čaroliju pesmom Mike Antića "Plava zvezda", a zatim je govorila pesmu Desanke Maksimovic - "Svejedno mi je". Nakon aplauza publike Dijana se povukla sa scene, a Alenka Ognjenović, Čarna Jokovic, Maja Gligorić i Boža Kanić, predvođeni Draganom Milanović, izveli su pesmu "Gde si bilo jare moje".

Kad se vratila na scenu, Dijana Jovičić je recitovala "Uzalud je budim" Branka Miljkovića i "Čekaj me" Konstantina Simonova, unoseći dušu i svoje emocije, pa je izmamila i poneki uzdah iz publike. "Lament nad Beogradom" Miloša Crnjanskog i "Ponoć" Đure Jakšića bile su sledeće pesme koje je glumica govorila na bravurozan način.

"Nebeska liturgija" vladike Nikolaja Velimirovića bio je pun pogodak kako u odabiru tako i u izvođenju, kao i stihovi i pesma grupe Galija - "Pravoslavlje", koje su zajedno izveli glumica i sjajni ansambl Lazarikon, koji su sidnejskoj publici olujne subotnje večeri bili pravi melem za dušu.

- Nekada se poezija više cenila i trebalo bi da tako bude opet. Pogotovo jer je naša poezija na glasu i u svetu. Ali, dogodili su nam se i ratovi, a tada topovi govore, a muze ćute. Nadam se da su ta teška vremena sada iza nas i zbog toga se trudim da uzdignemo ono što imamo, a to je ljudska duša u našem narodu. Da ima sve više ljudi koji vole i cene poeziju, videli smo i večeras. Iako je napolju olujno nevreme, odazvao se zapažen broj posetilaca, a po njihovim reakcijama i čestitkama, stekla sam utisak da su zaista oduševljeni - rekla je Dijana Jovičić.

D. Timarac
Nadahnuta i publika: Uprkos nevremenu, mnogi su došli da slušaju poeziju

Na našu konstataciju da je malo glumaca koji govore poeziju, Dijana je nabrojala nekoliko kolega.

- Zaista nas je malo, tu su Ivan Bosiljčić, Ivana Žigon i možda još poneko. Rade Šerbedžija je to divno radio i bio mi je na neki način inspiracija, ali on sada više peva nego što govori poeziju - dodala je Dijana Jovičić.

Spontana saradnja Dijane i Lazarikona

Jedan od aktera divne subotnje večeri u Lazarici bila je vokalna solistkinja Alenka Ognjenović, koja je objasnila kako je došlo do savršenog spoja poezije i muzike.
- Do naše saradnje je došlo spontano. Lazarikon je pre nekoliko godina pozvao Dijanu da nam bude voditelj na koncertu koji smo imali u sali Italijanskog foruma u Lajkardu. Ona je to prihvatila i tako smo počeli da sarađujemo. Ima predloga da gostujemo i u drugim gradovima Australije, ima i kontakata, ali je to teško dogovoriti i uskladiti vremena jer Lazarikon je mnogobrojan. Ima nas dvanaest i prilično je teško organizovati, ali ne i nemoguće - rekla je Alenka Ognjenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online