Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2019.
14:14
B. Cvetojević - Vesti A

Veliki dan za srpski narod

U Ambasadi Republike Srbije u Kanberi minulog četvrtka svečano je obeležen Dan državnosti Srbije. Na proslavi 15. februara, na dan kad je 1804. podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine donet prvi Ustav Srbije, okupilo se oko 200 zvanica koje je pozdravio ambasador naše zemlje u Australiji, Njegova ekselncija Miroljub Petrović.

B. Cvetojević
Prvi nastup: Ambasador Petrović sa suprugom Zdenkom, Slobodanom Benđom i članovima njegove akademije

Najpre je, u ime Komonvelta Australije, okupljene pozdravila Lindel Saks, šefica protokola Ministarstva inostranih poslova. Ona je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da održi zdravicu u čast Dana državnosti Republike Srbije i da je počastvovana što prisustvuje ovako važnom događaju za našu zemlju i srpski narod u Australiji.

Nakon intoniranja himni Srbije i Australije, koje su izveli članovi folklorno-pevačke akademije Benđo iz Melburna, ambasador Petrović pozdravio je mnogobrojne članove diplomatskog kora i ugledne članove srpske zajednice, koji su se okupili u dvorištu ambasade u elitnom naselju O'Meli u Kanberi.

- Velika mi je čast da vas i ove godine pozdravim u Ambasadi Srbije u Kanberi i srećan sam što smo u prilici da vam ponovo ukažemo tradicionalno srpsko gostoprimstvo - rekao je Petrović.

Ambasador je najpre podsetio na istoriju naše zemlje i značaj 15. februara za državu Srbiju.

- Počeću kratkim istorijskim osvrtom, sa nekoliko rečenica o događajima koji su se odigrali pre 215, odnosno pre 184 godina. Na dan koji sada slavimo kao Dan državnosti, najpre je 1804. podignut Prvi srpski ustanak, a prvi srpski Ustav proglašen je takođe 15. februara, ali 1835. godine. Obnovljena srpska državnost, koja je međunarodno prihvaćena na Berlinskom kongresu 1878. godine, nastavila se praktično do današnjeg dana - naglasio je ambasador Petrović i podsetio da je Srbija otvorila svoju prvu diplomatsku misiju na australijskom tlu u Melburnu samo četiri godine nakon međunarodnog priznanja kao nezavisna država, odnosno 1882.

B. Cvetojević
Članice srpskog folklornog društva iz Kanbere

Ambasador je, takođe, naglasio da se ove godine obeležava još jedan važan istorijski događaj, koji je imao veliki značaj ne samo za državnost Srbije, već i za opstanak srpskog naroda.

- Proteklo je 800 godina otkako je Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna. Takođe, ove godine se navršava 70 godina otkako je SPC otpočela svoju misiju na prostorima Australije i Novog Zelanda. Zbog toga, koristim ovu priliku da predstavnicima naše crkve čestitam ova dva velika jubileja - obratio se Petrović prisutnom sveštenstvu.

Diplomatama sa svih kontinenata ambasador je govorio i o današnjici Srbije.

- Naša bogata istorija ugrađena je u sadašnji sistem vrednosti kao neraskidivi deo našeg nacionalnog nasleđa. To nasleđe je i putokaz za našu budućnost, a Srbija je danas zemlja koja uspešno sprovodi mere ekonomske stabilnosti i funkcionalne demokratije. Porast inostranih investicija, među kojima su i one iz Australije, pokazatelj su poverenja uspešne ekonomske tranzicije kroz koju Srbija prolazi - naglasio je Petrović i istakao otvaranje rudnika litijuma, koji je u našoj zemlji otvorila australijska kompanija Rio Tinto.

On je, takođe, podsetio da Srbija poseduje čak 12 odsto ukupnih rezervi litijuma u svetu.

Ističući da je ulazak u Evropsku uniju prioritet Srbije, Petrović je dodao i da je to proces koji može i mora da ide pod ruku sa unapređenjem odnosa i poboljšanjem partnerstva i sa drugim zemljama širom sveta. On je dodao da je Srbija posvećena razvoju društva, ekonomije, vladavine prava i unapređenju ljudskih sloboda u skladu sa evropskim standardima.

Ambasador Srbije je svojim kolegama iz celog sveta govorio i o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, odnosno o nastojanjima Srbije da se situacija razreši dijalogom.

- Očuvanje mira i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana je naš osnovni prioritet. Nedavni ratovi, mnogobrojne žrtve, izgubljena imovina, izbeglice i trajno raseljena lica, uništavanje ekonomije i infrastrukture je nešto što ne želimo da se ponovi bilo kada i bilo kome u svetu. Dijalog je jedini ispravan pristup u rešavanju konflikta i jedino kroz kompromis može se doći do rešenja prihvatljivog za sve strane i u rešavanju pitanja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije - poručio je Petrović.

B. Cvetojević
Moderator programa: Božana Pašić, studentkinja Australijskog nacionalnog univerziteta

Ambasador je izrazio uverenje da se pretnjama i jednostranim potezima problem ne može rešiti.

- Takođe, sporna pitanja ne mogu se rešiti primenom bilo kojih iracionalnih i anticivilizacijskih mera. Kao takav problem i primer Kosovo i Metohija su prevazišli lokalne okvire, bez obzira na to kako neki nastoje da predstave stanje u našoj pokrajini. Zato apelujem na sve vas da pomognete u rešavanju problema kroz dijalog. Na pitanje "kako da pomognemo", odgovor je jednostavan, a to je neprihvatanje da se podrže jednostrane odluke Prištine i da se umesto toga utiče da oni prihvate kompromis. Srbija će nastaviti sa nastojanjima da problem reši dijalogom i primenom međunarodnog prava. Srbija veruje da je ovo uspešan put kojim ćemo doći do istorijskog pomirenja i trajnog rešenja pitanja Kosova i Metohije - zaključio je ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

B. Cvetojević
Ambasadori Petrović i Legovo

U novoj ambasadi već 2021?

Ambasador Petrović je podsetio da bi ove godine trebalo da počne izgradnja nove zgrade ambasade u naselju Dikin u Kanberi.

- Čast mi je da vas upoznam da ove godine planiramo da započnemo projekat izgradnje nove ambasade i rezidencije u Kanberi. Nadam se i verujem da ćemo biti u mogućnosti da vas sve ugostimo u novim prostorijama već na Dan državnosti 2021. godine - poručio je Miroljub Petrović.

U čast vina i ljubavi

Dan državnosti je u ambasadi u Kanberi obeležen dan ranije, 14. februara, na šta je ukazao i ambasador Petrović.

- Naš praznik je sutra, 15. februara, a kao što znamo danas je svetski Dan zaljubljenih, Sveti Valentin. Mi u srpskoj tradiciji istog dana obeležavamo Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda. Zato vam svima želim srećan Dan ljubavi i srećan Dan vina. Živeli - poručio je okupljenima ambasador Petrović.

Promocija srpske tradicije i kulture

Program povodom Dana državnosti vodila je Božana Pašić, članica Srpskog folklornog društva iz Kanbere i PhD student Australijskog Nacionalnog Univerziteta. Obučena u tradicionalnu nošnju iz Šumadije, ona je najavila i nastup Akademije Benđo iz Melburna, koja je zvanicama predstavila tradicionalne pesme iz Srbije i igre iz Ponišavlja.

- Akademija Benđo je imala veliku čast da se odazove pozivu Ambasade Srbije i da nastupi u Kanberi povodom Dana državnosti. Ovo je naš prvi javni nastup i za nas je istorijski. Zahvaljujem se ambasadoru Petroviću za ukazano gostoprimstvo i poverenje, jer smo mi tek nedavno osnovani. Koliko sam mogao da vidim, reakcije gostiju su veoma pozitivne, a pošto su većina prisutnih bile diplomate iz celog sveta, naše zadovoljstvo je još veće. Akademija je i nastala sa ciljem da negujemo i na najlepši način predstavimo srpsku kulturu, muziku i umetnost drugim narodima - istakao je Slobodan Benđo, direktor akademije, koja pored folklorne i pevačke ima i dramsku sekciju i orkestar.

Ambasador Indonezije Novakov navijač

Ambasador Miroljub Petrović istakao je i da je jedna od najznačajnijih priča za sve Srbe u Australiji povezana trenutno sa brojem sedam.

- Verujem da će taj broj uskoro biti veći, jer se naš teniser Novak Đoković neće zaustaviti na ovih sedam titula pobednika Australijen opena - istakao je Petrović. - Novak je 27. januara još jednom obradovao sve Srbe pobedom u Melburnu i priredio nam nezaboravan dan. Zato nemam šta drugo da dodam, osim da uzmem u ruke ovaj originalni reket - kazao je ambasador i na opšte oduševljenje okupljenih visoko podigao reket koji je dobio na poklon od Đokovića.

Ubrzo su mnogi predstavnici diplomatskog kora poželeli da se za uspomenu fotografišu sa Novakovim reketom. Najbrži je bio ambasador Indonezije Johanes Legovo, koji je ushićeno pozirao pred kamerom svoje supruge.

- Veliki sam navijač Novaka Đokovića. On je istinski šampion - poručio je ambasador Legovo.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online