Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.03.2019.
12:00
J. Gajeskov A

Službe od sada dvaput mesečno

U nastojanju da se unapredi parohijski i bogoslužbeni život, episkop Mitropolije australijsko-novozelandske vladika Siluan je umesto dosadašnjeg perioda opsluživanja preporučio novi i postavio protojereja Dragana Saračevića za administratora Misionarske parohije "Sabor Srba Svetitelja" na Centralnoj obali.

J. Gajeskov
Novi paroh: Protojerej Dragan Saračević

Susret sa ocem Draganom u Kabramati iskoristili smo, između ostalog, da za čitaoce "Vesti" saznamo nešto više o poverenoj mu parohiji.
- Sa posebnom brigom, episkop je preporučio da se bogosluženja umesto jednom, vrše dva puta mesečno, sa tendencijom da se u doglednom periodu kad se steknu svi uslovi uvede redovan bogoslužbeni poredak, kao u ostalim parohijama Mitropolije - istakao je otac Dragan Saračević.

Kako nam je rekao, Upravni savet parohije doneo je odluku da se Sveta liturgija služi svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu, a posebno o Velikim gospodnjim praznicima, kao i drugim praznicima i svečarskim danima po ukazanoj potrebi i mogućnostima.
- U prethodnoj godini prvi put od osnivanja ove Misionarske parohije, Sveta liturgija je služena na

Bogojavljenje sa činom Velikog Vodoosvećenja, kao i Večernje sa Plaštanicom na Veliki Petak. Ono što je ohrabrujuće, svim bogosluženjima prisustvovao je zavidan broj vernika, a naročito je lepa poseta bila na Veliki petak - kaže protojerej Saračević.

J. Gajeskov
Sve više vernika: Parohija "Sabor Srba Svetitelja"

Tako je Upravni Savet parohije i ove godine u toku Velikog posta pa do Vaskrsa, napravio plan i predvideo raspored svih svečanosti i bogosluženja.

- Parohijsko Kolo srpskh sestara „Prepodobna Marija Egipćanka", proslaviće svoju slavu u nedelju 14. aprila, sa Svetom liturgijom koja će početi u 10 časova u parohijskom hramu na adresi 1184 Peats Ridge Rd, Peats Ridge, a svečani slavski ručak biće poslužen u crkvenoj sali

Grčke crkve na adresi 1639 Nurses Rd, Central Mangrove, koja se nalazi u blizini parohijskog hrama - obaveštava otac Dragan.

Na Lazarevu Subotu, 20. aprila, sa početkom u 18 časova služiće se Večernje sa osvećenjem i podelom Vrbice. Na Veliki petak, pre večernjeg bogosluženja, Kolo sestara će zajedno sa Školskim odborom i učešćem dece, održati farbanje vaskršnjih jaja i kićenje Hristovog groba.

- Večernje sa iznošenjem Plaštanice, Hristovo opelo i plač presvete Bogorodice, s obnošenjem Plaštanice oko svetog hrama, služiće se sa početkom u 18 časova. Vaskršnje slavlje će početi na Vasrks 28. aprila, sa Svetom liturgijom u 9 časova ujutro. Posle liturgije biće upriličen zajednički Vaskršnji ručak za sve prisutne, kao i kulturno-umetnički program koji pripremaju polaznici Srpske nedeljne škole, sa nastupom parohijskog Folklornog ansambla „Svilen Konac" - najavio je otac Dragan Saračević.

Treba istaći da se sveta liturgija služi svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu, a posle svakog bogosluženja održavaće se nedeljni piknik i zajednički ručak.

- Isto tako, Folklorni ansambl „Svilen konac" ima probe svakog petka uveče, kad se takođe organizuje zajednička večera za decu, roditelje i sve prisutne goste - zaključio je otac Dragan.

Svi su dobrodošli

Ukoliko živite na Centralnoj obali i njenoj okolini, a želite da se priključite verskom i društveno-kulturnom životu pri parohiji "Sabor Srba Svetitelja" u Peats Ridge, ili ste u prolazu ovim delom Novog Južnog Velsa i želite da posetite ovu našu svetinju, bićete uvek rado dočekani i ugošćeni.
Za sve informacije zainteresovani se mogu obratiti parohu, proti Draganu Saračeviću na telefon 0417 408 842.

Uskoro u "Vestima"

Kako će proteći obeležavanje predstojećih vaskršnjih praznika i kakve su aktivnosti Srpske nedeljne škole i folkloraca ansambla "Svilen konac" sa Centralne obale, biće više reči na stranicama "Vesti" u narednom periodu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online