Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
19:12
Z. Mirković - Vesti A

Strepe i Srbi sa dva pasoša

Bečki upravni sud doneo je prve presude u slučaju zahteva vlasti da državljani Austrije turskog porekla dokažu da nemaju dvojno državljanstvo, što bi moglo imati posledice po sve Austrijance stranog porekla koji se nisu odrekli, kako to zakon nalaže, starog državljanstva. Presude još nisu poznate javnosti, jer je u toku njihovo uručenje strankama, a mnogi već strahuju.

pixabay..com
 

Zakon o državljanstvu Austrije kaže da se pored austrijskog ne može imati drugi pasoš, uz retke izuzetke. Da bi se imalo dvojno državljanstvo neophodno je dobiti dozvolu od vlasti u Beču i to pre sticanja drugog.

- Kada završe proveru Turaka ne bi me čudilo da krenu da "češljaju" i druge austrijske državljane stranog porekla. Lako je moguće da i mi postanemo meta provere - kaže za "Vesti" Dragan J. iz Beča.

On ukazuje da poznaje više ljudi koji su na ilegalan način zadržali srpsko državljanstvo, pre svega zbog imovine u otadžbini. Gubitkom austrijskog državljanstva mnogi bi izgubili sve i bila bi ugrožena egzistencija, jer se državljanstvo oduzima retroaktivno.

Magistrat povećao broj službenika

Zbog provere duge liste osumnjičenih Austrijanaca turskog porekla Magistrat 35 u Beču čak je povećao i broj službenika, tako da se u naredom periodu, ako sud presudi u korist vlasti može očekivati i dalja provera sumnjivih slučaja.

To znači, kako je objašnjeno "Vestima", da se poništavaju svi ugovori koji su vezani za austrijsko državljanstvo. Među tim ugovorima su pre svega oni o kupovini nekretnina, kao i dobijanje podsticaja. Takođe oduzimanje državljanstva bi izazivalo posledice po pitanju prava na boravak i rada u Austriji.

To bi značilo da osoba kojoj se oduzme državljanstvo mora podneti zahtev za dobijanje boravišne dozvole, ili humanitarno pravo boravka, a dobijanje tih dozvola može dugo da traje. Za vreme rešavanja boravišnog statusa takva osoba nema dozvolu rada preti joj gubitak radnog mesta.

Diter Kolonovic, predsednik Upravnog suda ne želi da obelodani odluku suda, jer je u toku uručenje presuda.

"Ne može se deseti da stranke u sporu iz medija saznaju o odluci suda", kazao je on dodajući da je reč o odlukama koje su veoma bitne za živote ljudi.

U Beču su do sada izdata četiri rešenja o oduzimanju austrijskog državljanstva, a na nivou Austrije više od 30. Mnogi Austrijanci turskog porekla iskoristili su zatvorenost turskih vlasti za pružanje informacija drugim zemljama da se ponovo upišu u državljanstvo Turske.

Međutim to nije specifičnost samo turskih migranata, već takvih slučajeva, iako se o tome javno ne priča, ima mnogo i među "bivšim Jugoslovenima". Tako su mnogi naši zemljaci, nakon što su se ispisali iz srpskog državljanstva, i dobili austrijsko, posle izvesnog vremena zatražili ponovo upis u srpsko državljanstvo i na taj način povratili pasoš matice.

To je, prema zakonu, ilegalno, i pravno gledano razlog da se oduzme automatski austrijsko državljanstvo.

Slobodarci tužili Turke

Podsetimo, u aprilu prošle godine je Slobodarska partija Austrije ( FPOe ) predala vlastima spisak sa više hiljade imena Austrijanaca turskog porekla, koji navodno i dalje imaju i tursko državljanstvo.

Na osnovu toga su pokrajine pokrenule istragu i u više stotina slučajeva već zatražile od osumnjičenih da dokažu da nemaju i drugi pasoš, i čak donele odluku o oduzimanju austrijskog pasoša.

Na te odluke više osoba je podnelo tužbu nadležnom sudu, koji je sada doneo prve presude. Naime, Magistrat 35 je u tri slučaja utvrdio da postoji osnov za oduzimanje austrijskog državljanstva, na šta su se pogođeni žalili sudu.

Presuda u Forarlbergu

U pokrajini Forarlberg Upravni sud je već doneo odluku u prvom slučaju kojom je došao do zaključka da je jedna žena ponovo uzela turski pasoš.

Sud povodom žalbe te žene, koja se i pored jasnog poziva da rasvetli situaciju oko državljanstva, nije odazvala u "dovoljnoj meri" istražnim vlastima.

Ona, kako je konstatovao sud, nije vlastima predala ni izvod iz turskog registra građana, niti potvrdu turskih vlasti da li ima državljanstvo.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online