Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2018.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Magijom očarali publiku

Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča očarao je u subotu uveče publiku koncertom Naša magija, povodom 20 godina postojanja. Dvočasovni koncert je održan u elitnoj bečkoj dvorani Mut, koncertnoj dvorani Bečkih dečaka. Prvi ansambl najtrofejnijeg društva u Evropi prikazao je deo koreografija koje su uvežbane u prethodne dve decenije, a kojima je društvo plenilo publiku i osvajalo i brojne nagrade.

Z. Mirković
Svaki nastup nova priča: Jedna od koreografija

Program je počeo dokumentarnim filmom o 20 godina SKC "Stevan Mokranjac", koji je osnovan 1998. godine sa ciljem da okupi svoj narod u rasejanju i iz godine u godinu se razvijao i postao brend srpskog folklora u Austriji, ali i širom Evrope i sveta, sa ponosom ističe predsednik Saša Kostić.

Veliku pažnju društvo poklanja radu sa dečjim ansamblima kako bi ih motivisali da pored pesme i igre nauče običaje, jezik i kulturu svog naroda.

- SKC "Stevan Mokranjac trenutno broji, više od 350 članova raspoređenih u nekoliko folklornih sekcija. U fundusu narodnih nošnji koje imamo većina je originalna, a neki primerci imaju i više od 100 godina. Postoje i verne replike kostima što pokazuju i nagrade osvojene za najoriginalniju i najbolju rekonstrukciju na raznim manifestacijama - kaže Kostić.

Takođe, društvo poseduje i svoju radionicu za izradu narodnih nošnji. Društvo je pre nekoliko nedelja promenilo ime u SKC "Stevan Mokranjac" sa ciljem daljeg unapređenja rada u oblasti kulture. Bivši i aktuelni rukovodioci bili su veoma ponosni na svoje društvo, ocenjujući da je celovečernji koncert kruna rada, a publika je iz sale izašla sa puno utisaka, smatrajući da je bečko društvo dostiglo vrh i poredila ih čak sa Nacionalnim ansamblom Kolo, od kojeg, po kvalitetu i radu, nisu daleko.

Prvi predsednik "Mokranjca" Ljubiša Nekšojević rekao je da se osećao fenomenalno i da se prisetio da je sve počelo sa svega šest parova.

- To što danas ima više od 350 igrača je ogroman uspeh. Stigli smo i do toga da smo postali Srpski kulturni centar i to ne samo na papiru - naglasio je on dodajući da je to sve postignuto zahvaljujući jedinstvu ljudi koji su radili u klubu, kojem je ime dao Lazar Bilanović, nekadašnji predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču .

Bilanović ističe da je "Mokranjac" daleko najuspešniji klub u Austriji, ali i Evropi.
- Klub je dokazao da, tamo gde se poštuju principi samoorganizovanja, postoji i uspeh. Svugde gde su pogaženi ti principi i prešlo se na privatnu svojinu, nije bilo takvog uspeha - poručio je on.

Drugi predsednik Jovica Stanojević rekao je da je koncert kruna uspeha društva.
- Svi naši snovi su se ispunili ovim koncertom. Ponosan sam što je naša beba, ne samo odrasla, već i napunila 20 godina. Znam da su porodice brojnih članova, pa i moja ispaštale zbog vremena posvećenog klubu, ali se isplatilo - rekao je on.

Na koncert u Beč doputovala je i Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine Negotin, koja je oduševljena radom ovog društva koje nosi ime najpoznatijeg Negotinca.

Vrhunske koreografije

Prvi ansambl započeo je celovečernji program izvodeći koreografije poznatih stručnjaka, kao što su Desanka Đorđević, Slobodanka Rac, Dobrivoje Putnik, ali pre svega Milorada Runje, koreografa "Stevana Mokranjca", koji je ujedno i jedan od najnagrađenijih koreografa u dijaspori. Runjo se, na kraju koncerta, obratio prisutnima, što inače retko čini i izrazio nadu da će ubuduće biti više druženja u ovakvim prostorima. Posebno je zahvalio igračima i orkestru Darka Ćitića.
"Mokranjac" je sa koreografom Runjom, četiri puta osvojio titulu prvaka Evrope smotre srpskog folklora, a u Austriji, na smotrama, već godinama gotovo da nema premca.

Titule

Na Evropskim smotrama "Mokranjac" je bio šampion 2017. u Portorožu, 2015. u Beogradu, 2014. u Banjaluci i 2013. u Nišu. Osvojio je šest zlatnih, jednu srebrnu i dve bronzane plakete, prvih godina učešća na ovoj tradicionalnoj manifestaciji klubova iz dijaspore.

Decu sklonili sa ulice

Nekadašnji predsednik Goran Oprić se pre nekoliko godina preselio u Švajcarsku.
- Došao sam iz Ciriha da prisustvujem ovom velikom koncertu. Igrao sam gotovo od osnivanja u društvu i kada sam se, pre pet godina, na turneji u SAD, oprostio od igračke karijere, bio sam najstariji igrač - rekao je on.
Oprić i dalje prati rad "Mokranjca", ističe da je društvo pravi čuvar tradicije, kulture i jezika i da je sprečilo da naša deca budu prepuštena ulici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online