Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Kolo bez granica

Kulturno-umetničko društvo "Branko Radičević" iz Beča organizovalo je u subotu uveče priredbu na kojoj je u punoj raskoši prikazalo lepotu srpskog folklora. Na priredbi pod motom Zaigraj mi divno kolo folkloraši ovog društva predstavio se sa svim ansamblima.

Z. Mirković
"Pačići" KUD "Branko Radičević"

Inače, KUD "Branko Radičević" predstavio je i dve nove koreografije, od kojih je jedna ona s kojom će nastupati na predstojećoj Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji u Obervalterzdorfu. Tako je pripremni ansambl prikazao "Igre iz Šumadije", a izvođački "Igre iz Gnjilana".

- "Igre iz Gnjilana" smo izvodili pre sedam godina i ponovo ih vratili u naš program - kaže umetnički rukovodilac Borislav Kapetanović.

Posebno ponosni u KUD-u "Branko Radičević" bili su zbog debitantskog nastupa dečjeg ansambla do šest godina - "pačića". Njihovi roditelji su svaki korak svojih mališana na bini snimali mobilnim telefonima.

- Pozivamo sve zainteresovane roditelje da svoju decu dovedu u naš klub kako bi naučila i negovala srpsku kulturu - rekao je Kapetanović.

U programu su učestvovali i gosti KUD "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre, KUD Rudar iz Ugljevika, KUD Jelek iz Arzinjana, KUD "Bora Stanković" iz Beča, KUD Semberija i Majevica iz Presbauma, KUD Mladost iz Leoberzdorfa. Inače, i KUD Semberija i Majevica predstavio je koreografiju "Igre iz Bele Palanke" s kojima će nastupati na Smotri.

- Drago nam je što su nam u gostima bila deca iz Nove Gajdobre. Posebno nas raduje što su došli s pripremnim i dečjim ansamblom, s mališanima koji su po prvi put izašla iz Srbije - rekla je predsednica KUD "Branko Radičević" Rada Maksimović.

Takođe, uprava KUD "Branko Radičević" izražava posebno zadovoljstvo što je posle pet godina ponovo uspostavljena saradnja sa KUD Rudar iz Ugljevika. Isto tako posebna zahvalnost upućena je i gostima iz Italije, koji se svake godine odazivaju pozivu da dođu u Beč.
Rada Maksimović je izrazila posebno zadovoljstvo što je, nakon godinu dana, ponovo orkestar društva u punom "sjaju".

Podrška Republike Srpske

Priredbi je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske Austriji Mladen Filipović koji je pohvalio klubove za negovanje srpske kulture van matice. On je rekao da će RS podržavati i dalje sve takve projekte, u cilju jačanja veza dijaspore i matice.

Kontakt preko Fejsbuka

Ovo je, inače, bilo prvo gostovanje KUD "Jovan Dučić" u Beču, a kontakt je ostvaren preko Fejsbuka i jednog člana uprave tog društva iz Srbije koji ima rođake u Beču. Jednom prilikom, kad je prisustvovao priredbi folkloraša KUD-a "Branko Radičević", upitao ih je da li bi prihvatili saradnju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online