Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.05.2019.
18:11
Z. Mirković - Vesti A

Promovisana knjiga Miodraga Ilića: Đakonije otete od zaborava

U organizaciji Srpskog kulturnog foruma u Beču održana je promocija knjige "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje", autora Miodraga Ilića.

Z. Mirković
Zanimljiva diskusija s autorom Miodragom Ilićem i stučnjacima

Promociju je otvorio ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, koji je ukazao da je srpska kuhinja posebna, možda zbog toga što u njoj prepoznajemo uticaje mnogih drugih kuhinja:

- Sticajem okolnosti, spadam u one koji sve čitaju vrlo revnosno. Pa sam tako i ovu knjigu pročitao, za koju moram da kažem predstavlja, pored sadržine, remek-delo kako je tehnički napravljena. Dosad nisam imao prilike to da vidim. I napisani recepti su umetnost. A o umetnosti ne treba raspravljati. Ili je prihvatiš, ili je ne prihvatiš. U svakom slučaju, ovo je dragocena knjiga koja je plod neverovatnog truda. Izvanredno sprovedena namera da se to predstavi i na stranom jeziku, a ne samo na srpskom. Uživao sam držeći ovu knjigu u ruci i uživao sam čitajući je.

O knjizi su govorili i dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu na katedri za bromatologiju.

Diplomirani etnolog Branka Babić istakla je važnost ovakvih projekata i pozvala autora knjige da neka od navedenih starinskih jela prijavi preko Centra za nematerijalno kulturno nasleđe da bi se i zvanično uvrstila u Nacionalni registar. Autor je govorio o tome kako je nastala knjiga i o značaju ovakvih poduhvata za očuvanja tradicije.

Z. Mirković
Praznik za čula

Posebno je naglasio činjenicu da je u stara vremena u svim krajevima Srbije moglo da se pronađe dosta sličnih jela i da niko - pojedinac ili region ne polaže autorsko pravo na neku veštinu u pravljenju određenog specijaliteta ili sam recept, već je sve to deo jedinstvene kulture ishrane i ukupnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Prisutni su, posle prezentacije knjige imali i priliku da isprobaju mnoga starinska, tradicionalna jela, koja su pripremljena prema receptima iz Ilićevog dela.

Majstor kulinarskog zanata ovoga puta bio je master šef i karving majstor Dejan Ilić, koji je pripremio brojne specijalitete štrudle sa makom i orasima, salčiće, lenje pite sa jabukama, vasine torte, salate od pečene paprike i paradajza, savijače sa krompirom, pite sa kupusom, suve paprike punjene sirom, ćufte sa sirom, leskovačke uštipke, sarmice od zelja... Bili su tu i kajmak, ajvar, pogača, princes krofne...

Za uživanje pobrinula se vinarija Trilogija, čiji je vlasnik i glavni somelijer Dragan Mijailović davao savete o uparivanju tradicionalnih đakonija i vina.

Z. Mirković
Dragan Mijailović

Zdravlje na usta ulazi

Dr Slađana Šobajić je navela da je oduvek trebalo da hrana bude lek i da lek bude hrana, te da je to pravilo naročito bilo izraženo u tradicionalnoj domaćoj kuhinji u stara vremena. Ovakve knjige, kako je dodala, uvek nas podsećaju da ne zaboravimo najvažnije - da zdravlje na usta ulazi.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online