Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.05.2019.
18:10
D. Pašić - Vesti A

Suze zbog čuda Svetog Vasilija

Parohija Svetog oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu, molitveno i svečano proslavila je istoimenu slavu, na kojoj je ove godine domaćin bio Slaviša Martinović sa familijom. Sve su ulepšali sveštenici iz Banje Koviljače, koji su posebno za ovu priliku, zajedno sa mešovitim horom tamošnje Crkvene opštine, doputovali kod prijatelja u grad na Dunavu.

D. Pašić
Pohvale za domaćina

Uprkos prohladnom i kišovitom jutru, brojni vernici su pohitali u hram kako bi se pomolili zaštitniku parohije. Zvona prelepe svetinje su tačno u 10 sati najavila Svetu liturgiju, a iz oltara su sveštenici naizmenično pojali "Hristos voskrese iz mertvih... ". Uz horsku pratnju, molitve Gospodu su prinosili protojerej-stavrofor Dragan Spasojević, protojerej Dragan Bajić i protođakon Zoran Kokanović. Pod dirigentskom palicom gospođe Kokanović, sve je zvučalo savršeno.

Svojom besedom prota Dragan Bajić nikoga u prepunom hramu nije ostavio ravnodušnim. Mogima će ostati dugo priča o čudu Svetog Vasilija koje je doživeo jedan od parohijana. Dosta parohijana je sa suzama dočekalo kraj nadahnute besede prote Bajića. Brojna deca su zatim prišla Svetoj čaši ali i odrasli, koji su se zavetovali da će postiti sedam dana.

Na kraju liturgije, gostima i slavskim domaćinima veliko priznanje i pohvale odao je starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Mićić i uručio im zahvalnice Crkvene opštine. Branko i Ljubinka Pejak su svesrdno pomogli dolazak sveštenika i hora iz Srbije. Familija Pejak je dugo godina živela u Lincu, a nedavno su se vratili u rodni kraj, Banju Koviljaču. Njima se posebno zahvalio prota Dragan Spasojević.

Sve je začinjeno bogatom slavskom trpezom. Domaćini slave su sa prijateljima, rođacima i ostalim parohijanima poslužili ručak za nekoliko stotina prisutnih. Kiša nije mogla da spreči da se ne odigra kolo u porti hrama i tako nastavi dugogodišnja tradicija obeležavanja slave. Sve su "okom kamere" zabeležile kolege iz Televizije Mlava.

D. Pašić
Domaćini slave: Porodica Martinović

Radost Martinovića

Poseban dan je ovo bio za domaćina slave, familiju Martinović. Dragana i Slaviša su sa svojim decom molitveno ispratili celu liturgiju stojeći pored slavskog kolača. Najsvečaniji trenutak, lomljenje slavskog kolača je okupio sve prisutne u hramu. Protođakon se pomolio za članove porodice Martinović, ali i za nove domaćine sledeće godine, porodicu Popović iz Šlisberga. Blagoslov je dobila i familija Kopuz, takođe iz Šlisberga, koja se prijavila za domaćina slave 2021.

Pesmom za Kosmet

U četvrtak od 18.30 u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu održaće se humanitarno kulturno veče, pod nazivom Pesmom za Kosmet, sa ciljem pomoći ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji. U programu će učestvovati studenti Muzičke akademije kao i članovi srpskih udruženja iz Gornje Austrije. Ulaz je besplatan, a novčani prilog za ugrožene dobrovoljan.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online