Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
20:20
Vesti A

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Kulturno-umetničko društvo Zavičaj je osnovano 1. marta 2007. godine u Vinterturu. Društvo ukupno ima oko 250 članova. Cilj udruženja je očuvanje kulture i tradicije iz svih srpskih regiona, kao i prenošenje istih na mlađe generacije koje su rođene i žive daleko od matice.

Vesti
KUD Zavičaj - Vintertur

Pored gostovanja na kulturnim manifestacijama i nastupa na švajcarskim i Evropskim smotrama folklora, članovi ovog društvo zaigraju i na privatnim veseljima, kao što su svadbe i rođendani. Takođe su otvoreni za saradnju sa društvima drugih naroda u cilju upoznavanja njihovih kultura.

Društvo je podeljeno u tri igračke grupe: dečji ansambl od pet do 10 godina, srednji (pripremni) ansambl od 10 do 16 godina i prvi (izvođački) ansambl od 16 do 99 godina.

U Banjaluci na Evropskoj smotri srpskog folklora Zavičaj će odigrati koreografiju "Čuj seko, Bog je reko", koreografa Slavice Mihailović. Autor muzičkog aranžmana je Zoran Bogdanović, a umetnički rukovodilac je Tatjana Milićević.

Vesti
 

SKUD "Vuk S. Karadžić" - Šenenverd

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Vuk Stefanović Karadžić" osnovano je 10. maja 1998. godine s ciljem očuvanja i negovanja srpske tradicije i kulture, edukacije dece i omladine, upoznavanja i zbližavanja s drugim društvima i narodima.

Javnim nastupima, na koncertima i drugim manifestacijama, članovi ovog društva predstavljaju svu lepotu naše narodne nošnje, toplinu pesama, običaje i raznovrsne instrumente, svrstavajući se s pravom u istinske ambasadore naše kulture. Kroz redove ovog društva prošlo je nekoliko stotina dece i omladinaca. U društvu postoje tri ansambla, dečji, srednji i prvi. Društvo se pet puta kvalifikovalo za Evropsku smotru srpskog folklora, a tri puta je osvajalo srebrnu plaketu.

Na Evropskoj smotri u Banjaluci će odigrati koreografiju "Kukunjice kukunješ, šta se hvataš kad ne umeš". Autori ove koreografije su Gordana Roganović i Milorad Runjo, autor muzičkog aranžmana je Bojan Milinković, a umetnički rukovodilac je Svjetlana Sandić Mirić.

Vesti
 

KUD "Nikola Tesla" - Lucern

Kulturno-umetničko društvo "Nikola Tesla" osnovano je 1998. godine u Lucernu. Osnovni cilj osnivanja društva je očuvanje identiteta, kulture, duhovne i nacionalne pripadnosti kao i očuvanje jezika, izvornog kulturnog stvaralaštva, narodnih nošnji, pesama, tradicije i običaja srpskog naroda. Iza sebe imaju brojne nastupe širom Švajcarske, Srbije, Republike Srpske i Austrije. Društvo je dobitnik velikog broja zahvalnica, nagrada i priznanja.

Najveći uspeh su zlatne plakete na dečjim smotrama folklora i odlazak izvođačkog ansambla na Evropske smotre srpskog folklora dijaspore u Beogradu 2011. i u Čačku 2012. godine. Danas društvo ima 85 aktivnih članova, podeljenih u četiri ansambla.

"Nikola Tesla" će na ovogodišnjoj Evropskoj smotri izvesti koreografiju "Igre iz Dimitrovgrada". Autor koreografije je Ljubomir Vujčin, muzičkog aranžmana Mile Ćitić, a umetnički rukovodilac je Slađan Rilak.

Vesti
 

FMD Kolo - Nojhauzen

Folklorno muzičko društvo Kolo osnovano je 1981. godine u Nojhauzenu am Rajnfal, a osnivačima je cilj bio stvaranje mesta koje će njihovoj deci omogućiti da se okupljaju i druže kroz upoznavanje i negovanje kulture svojih roditelja i predaka. Taj cilj do današnjeg dana nije promenjen. Od 1981. godine kroz klub su prošle četiri generacije sa više od 400 dece i omladinaca.

Zahvaljujući druženju i zajedničkoj igri, u društvu su se rodila mnoga prijateljstva, a ljubavi su krunisane brakom, tako da danas ima i potomaka bivših igrača koji su u društvu aktivni. Do sada je postavljeno više od 30 koreografija iz svih regiona u kojima žive Srbi. FMD Kolo je u prethodnih deset godina dobilo bezbroj nagrada i plaketa. Izgradnjom Srpske kuće ovo društvo je učinilo najveći korak svog postojanja.

Na Evropskoj smotri u Banjaluci Kolo će odigrati koreografiju "Krajište". Autor koreografije je Ljubomir Vujčin, muzički aranžman braća Martić, a umetnički rukovodilac je Dušan Vujčin
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online