Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2019.
19:17
R. K. - Vesti A

Golgota Srba u Skandinaviji

U Hilerodu i Kopenhagenu u dva dana su održane promocije knjige "Srpske staze u Skandinaviji" Tihomira Barbulovića, novinara i književnika .

Vesti
Otac Aleksandar Samardžić, Kalabić, Barbulović i Kornja

Najpre je knjiga predstavljena pred prepunom salom u školi u Hilerodu, gradiću nedaleko od glavnog grada Danske, u organizaciji srpskog udruženja Milenijum. U Kopenhagenu je autora Tihomira Barbulovića, izdavača mr Radovana Kalabića i recenzenta knjige dr Rajka Kornju iz Rumunije, predstavila književnica Ljiljana Bulajić.

"Srpske staze u Skandinaviji - prilozi za istoriju srpskog iseljeništva" je knjiga koja prati sudbinu skandinavskih Srba od operacije "Viking" za vreme Drugog svetskog rata sve do današnjih dana.
- Knjiga Tihomira Barbulovića je najpre dokument o srpskoj golgoti na severu Evrope, zanimljivo i emotivno svedočanstvo, ali i svedok jedne epohe i mala enciklopedija srpske emigracije na severu Starog kontinenta - rekao je u ime izdavača mr Radovan Kalabić.
Recenzent Rajko Kornja je naznačio da Tihomir Barbulović prati radosti i tuge Srba prečana kroz obilje dirljivih i potresnih svedočanstava.

Vesti
Brojna publika na promociji knjige

Autor je brojnoj publici govorio o nastanku knjige, o znamenitim Srbima iz Skandinavije od Marka Milunovića Pipera, viteza srpske političke emigracije do marljivog i bogoljubnog protosinđela Metodija Lazića, koji je svoj vek proveo u Skandinaviji služeći srpstvu i Bogu.
Prvenac Tihomira Barbulovića štampala je Domentijana iz Beograda sa blagoslovom episkopa britansko-skandinavskog Dositeja.

Tri talasa

Iseljavanje Srba u Skandinaviju teklo je u tri talasa. Započeto je operacijom "Viking" 1942. Nemcima je u okupiranoj Norveškoj bila potrebna radna snaga za izgradnju puteva i pruga nadomak ili iznad polarnog kruga za lakši transport trupa tokom planirane invazije na Sovjetski Savez. Za tu svrhu prebačeni su zatočenici "srpskih" koncentracionih logora Sajmište, Banjica, Crveni krst, Jasenovac i Šabac. Izdvojeno je 4.268 zatvorenika, među kojima su 3.841 bili Srbi. Smatra se da su poslati u Norvešku da bi bili iskorišćeni kao robovska radna snaga, a potom ubijeni. Logori su oslobođeni 1944. Mnogi su se vratili u Jugoslaviju, a neki su otišli u Švedsku. Njima su se čak pridružili i srpski logoraši iz Nemačke. To je začeće srpskog nastanjivanja u Skandinaviji.

Drugi talas počinje sa ekonomskom migracijom koja je počela šezdesetih godina. Građanski rat u Jugoslaviji bio je uzrok za treći talas migracija.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online