Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.02.2019.
04:00
S.Nikolić A

Zasijala duša srpska

Nekoliko stotina Srba iz Roterdama, Utrehta, Najmegena, Haga i drugih gradova Holandije vrlo svečano je u Riderkerku obeležilo školsku slavu Svetog Savu.

Parohija Svete Trojce
Na pozornici bez treme: Deca iz Utrehta

Posebnu draž proslavi dao je i ogroman broj mališana, od čega je više njih u narodnim nošnjama posebno širilo svetosavski duh praznika.

U prisustvu protjereja-stavrofora Vojislava Bilbije i jereja Borisa Topića, na pozornici su se prigodnim programom predstavili učenici dopunske škole "Vuk Karadžić" iz Roterdama, mališani iz parohija Svete Trojice u Roterdamu i "Sveti Simeon Mirotočivi" iz Utrehta, zatim vokalni solisti Helena Tošić iz Amsterdama i Sofija Marinović, harmonikaš Milovan Kovačić i Crkveni hor parohije Svete Trojice koji je otvorio svetosavsku proslavu najstarijom himnom u Srba u čast ocu srpske duhovnosti, kulture i osnivaču srpske crkve.

- Gospod Bog nam je dao u tuđem svetu, na ovom mestu gde odumire crkva, da možemo u ovako velikom broju da dođemo i setimo se Svetog Save i od srca mu odamo poštu i uskliknemo s ljubavlju. To je velika stvar. I da svoju decu držimo i čuvamo. Mi tu decu, Srpčiće i Srpkinjice, vidimo ovde kako svetosavski duh nose dalje. Mi smo ponosan stari narod. Mnogi žele da nas ponize, ali ne može da se ponizi nešto što je Bogu blisko. Ma koliko oni prašine i blata bacali na nas, kad se malo protrlja ono zasija Sveti Sava i zasija duša Srbina. Zato mi je drago što ste ovde večeras - poželeo je dobrodošlicu prota Bilbija, koji je sa prisutnima uz gitaru otpevao "Tamo daleko".

Parohija Svete Trojce
Dečaci iz parohije Svete Trojice

Veliku energiju sa pozornice dvorane u Riderkerku na prisutne su preneli članovi kulturno-umetničkih društava "Sveti Sava" i Tamo daleko iz Roterdama, zasluživši ovacije za svoje bogate koreografije i umeće. Usledilo je zatim i zajedničko kolo u kojem su bile desetine zemljaka.

Tradiciju ima ko da nastavi

- Bila nam je čast što smo učestvovali na ovom važnom događaju za srpski narod, koji je i ovog puta okupio veliki broj naših ljudi u Holandiji. Raduje me što vidim ovoliko dece i sigurno je da će i oni na svoje potomke prenositi tradiciju svetosavlja. Zahvalila bih svima koji su omogućili da ova priredba bude ovako uspešna i velika - rekla je Slađana Nikolić iz KUD-a Tamo daleko.

Parohija Svete Trojce
Helena Tošić iz Amsterdama

Ime za večnost

- Da je Sveti Sava kao njegova braća koristio pravo da bude knez, da bude kralj, ne bi njegovo ime bilo tako silno i veliko kao što jeste onim što je on postigao, što je posvetio sebe i sav život svoj Bogu, još od mladih dana za večnost. On je i nas na neki način postavio u duhovnu ravninu - rekao je Vojislav Bilbija u svojoj besedi.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online