Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.04.2019.
20:04
R. Rajić Ristić A

Veliki dan, tužnim povodom

U Vićenci su u prostorijama gradske biblioteke "Bertolijana", uz prisustvo brojnih predstavnika srpske zajednice u Italiji, Goran Aleksić, ambasador Srbije u Rimu i Frančesko Ruko, gradonačelnik Vićence i Loreta Bađo, počasni konzul Srbije, svečano otvorili izložbu Arhiva Srbije "Srbija i Srbi 1914-1918".

R. R. Ristić i Savez Srba u Italiji
Frančesko Ruko, Loreta Bađo i ambasador Aleksić razgledaju postavku

Izložba govori o srpsko-italijanskim odnosima u Prvom svetskom ratu i reč je o arhivi fotografija iz tog perioda. Na predlog ambasade Republike Srbije u Rimu, izložbu je organizovala Loreta Bađo u saradnji sa Savezom Srba u Italiji i pod pokroviteljstvom Opštine Vićenca.

Otvaranju izložbene postavke prethodila je konferencija, a himne Italije i Srbije izveli su studenti muzičkog konzervatorijuma Vićence. Julija Lazić, đak Srpske dopunske škole "Sveti Sava" i član pevnice Crkve Sveti Luka iz Vićence, otpevala je pesmu "Tamo daleko".

Brojni gosti su dočekani po srpskoj tradiciji rakijom, hlebom i solju, a prisutnima su se obratili ambasador Aleksić, gradonačelnik Ruko, Loreta Bađo i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

R. R. Ristić i Savez Srba u Italiji
Doček po srpskim običajima

- Danas je veliki dan za našu zajednicu ovde iako je povod za okupljanje tužan, 100 godina od Prvog svetskog rata u kome je Srbija mnogo stradala i podnela tolike žrtve da se ni danas, većina smatra, još nije oporavila. Izložba govori o žrtvama Velikog rata, ali pokazuje i prijateljstvo Srbije i Italije. U Vićenci živi najveći broj Srba vrlo dobro smo primljeni, predstavljamo veoma integrisanu zajednicu, čuli smo reči pohvale, to je divno čuti. Gradonačelnik je uputio poziv da ponovo dođem, da organizujemo još ovakvih manifestacija. Zahvaljujem za ogromnu pomoć koju je srpska zajednica dala za realizaciju ove izložbe - izjavio je za "Vesti" ambasador Goran Aleksić.

R. R. Ristić i Savez Srba u Italiji
Ambasador Aleksić (drugi sleva) sa posetiocima izložbe

Frančesko Ruko je istakao dvostruku važnost ovog skupa.

- Prva je potvrda prijateljstva sa srpskom zajednicom u Vićenci, Srbi su ovde najbrojnija, ali najintegrisanija od svih zajednica. Drugo je sećanje na 100-godišnjicu od Prvog svetskog rata, ovo je prilika da se podsetimo vojnog savezništva između Srba i Italijana u Velikom ratu. Moram da kažem da je simbolično što se izložba održava u biblioteci "Bertolijana" u ovoj prelepoj zgradi koja je srce kulture Vićence i želeli smo da je damo na raspolaganje za izložbu u znak pažnje prema srpskoj zajednici.

Otvaranju izložbe, koja traje do 19 aprila prisustvovali su i Leonardo di Marco, savetnik Opštine Vićenca zadužen za internacionalne odnose, Jelica Reljić arhivski savetnik i autor izložbe, dr Paolo Daineze javni tužilac Vićence, protojerej Dalibor Đukić paroh srpske crkve u Vićenci, Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji, učiteljice Ivana Marjanović, Jelena Jovanović i đaci srpske dopunske škole "Sveti Sava" iz Vićence, brojni predstavnici srpskih udruženja sa teritorije Vićence, Udina, Treviza, Verone i Padove, kao i drugi Italijani i Srbi iz Vićence i okoline.

R. R. Ristić i Savez Srba u Italiji
Na otvaranje došli i Srbi i Italijani

Poštovanje dva naroda

Advokat Paolo Mele, koji pomno prati sve što se događa na polju srpske istorije i kulture.

- Prvi svetski rat je bio klanica čovečanstva i Srbi i Italijani su imali zajedničkog neprijatelja - Austrougarsku. U tom ratu naši narodi su bili na neki način saveznici i drago mi je da sam danas tu i da se simbolično poklonim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu, da i ja budem deo današnje istorije, jer ova izložba danas je rezultat poštovanja naša dva naroda. Neka živi srpski i italijanski narod.

Ubijani bez razloga

Miroslav Perišić ističe da je izložba prikazuje dramatično vreme, godine koje su promenile svet.

- Kad pomislimo danas, sa vremenske udaljenosti od jednog veka na te godine, imamo potrebu da zaćutimo pred žrtvama, pred ženama i decom koji su ubijani bez ikakvog razloga, da zaćutimo i da se poklonimo žrtvama, koje prevazilaze sve ranije i sve kasnije žrtve u istoriji srpskog naroda. Arhiv Srbije ima mnogo materijala i građu koji seća na taj period. Takođe imamo saradnju sa italijanskim institucijama.

Perišić je Loreti Bađo poklonio sliku Beograda.

Posete udruženjima

Posle razgledanja izložbe, ambasador Aleksić, počasni konzul Loreta Bađo, protojerej Đukić i predstavnici udruženja Srba u Italiji bili su na ručku u prostorijama udruženja Arzinjano. Svi su posetili i udruženje Kruna iz Skija gde je priređen prigodan program povodom izložbe o bombardovanju "Posle 20 godina", a ambasador i počasni konzul su takođe posetili i odeljenje srpske dopunske škole "Sveti Sava" u tom gradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online