Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2018.
21:15
Svetozar Dančuo -Vesti A

Tesla, folklor i sarme

Srpska kultura, običaji, narodna tradicija, folklor, muzika, ali hrana i pića predstavljeni su srpskoj, ali i američkoj zajednici u Čikagu na festivalima pod nazivom Ukus Srbije.

Foto: S.Dančuo

Prvog vikenda u septembru manifestacija je održana kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Forest, a u subotu, 8. septembra kod hrama Hristovog vaskrsenja u Čikagu. Festivale je organizovala uprava ovih srpskih hramova uz pomoć volontera koji su pripremali tradicionalna srpska jela kao što su sarma, pečenja, ćevapi, pljeskavice, koleče, pite, palačinke i pića uvezena iz Srbije.

- Ovdašnjoj lokalnoj američkoj zajednici kroz festival Ukus Srbije predstavljamo naše tradicionalno gostoprimstvo. Više od pet hiljada posetilaca, koliko ih je ove godine, oduševljeni su našom hranom, kolačima i pićima, a usput pogledaju nastup folkloraša i Igre iz Srbije, predmete izrađene na tradicionalni način, stare zanate, upoznaju srpsku istoriju i rad humanitarnih organizacija - objašnjava Sofija Obradović Skalziti, koja već 12 godina rukovodi organizacionim odborom gestivala u Lejk Forestu.

Foto: S.Dančuo
Predsednik Crkvenog odbora Majkl Kosanović

Od pečenja do krempita

U Lejk Forestu u dva dana ispečeno je 40 jaganjaca i 18 prasića, 9.000 ćevapa, 1.000 sarmi, 900 ražnjića, 800 roštiljskih kobasica, 400 pljeskavica, 400 komada bureka, što sa mesom što sa sirom i spanaćom, 420 klipova kukuruza, više od 500 pita od sira, jabuka i višanja, približno toliko krempita i više od 30 vrsta domaćih kolača. Naravno sve to je zaliveno domaćom rakijom, vinima i pivom uvezenim iz Srbije. Festival je posetilo oko 5.000 gostiju. Na ovim brojkama pozavidela bi svaka slična manifestacija i u Srbiji.
Starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Čikagu Đuro Krošnjar predstavio je projekat proširenja bogomolje i svečane sale ove najmlađe srpske crkve u Čikagu koja je obeležila 20 godina postojanja.
- Među najposećenijim smo festivalima u okrugu Lejk i lepo su ga prihvatili i Amerikanci, a privuče i pripadnike srpske zajednice svih generacija sa šireg područja Čikaga. Pripadnici drugih nacija i vere imaju priliku da se upoznaju sa pravoslavnom tradicijom - ističe Krošnjar.
Ove godine festival je održan po 15. put, a uspeh najviše duguje volonterima, kojih je bilo skoro 200. Angažovane su cele porodice, poput one predsednika crkvenog odbora Majkla Kosanovića, a neretko i sve tri generacije.

Foto: S.Dančuo
Tradicionalna dobrodošlica

Uspešna premijera

Za razliku od ovoga, festival kod starog hrama Hristovog vaskrsenja u Čikagu održan je prvi put. Starešina hrama Mile Subotić zadovoljan je posetom i najavljuje da će se i narednih godina sigurno naći u kalendaru srpskih manifestacija u Čikagu.
- Interesovanje za srpski etno-festival pokazali su ne samo pripadnici naše zajednice već i naše komšije Amerikanci sa Logan skvera ovde u Čikagu. Upoznajemo ih sa našom verom, ali i sa našim običajima i kulturom, sa znamenitim Srbima, zato smo pripremili i izložbu o Tesli. Uz to nudimo im našu hranu i pića, a mogu da pogledaju naše igre i folklor - objašnjava nam otac Mile Subotić.
Izložbu o Tesli pripremila je dr Milena Bajić, aktivni član Tesline naučne fondacije. Pored toga što je prikazan kratak pregled života i dela velikana, kako ističe, posebnu pažnju je posvetila veliki uspehu Nikole Tesle koji je upravo vezan za Čikago i osvetljenje Svetske izložbe 1893. godine čime su njegova dostignuća na velika vrata prestavljena celom svetu.
 

Boćanje i knedle u Vindzoru

Festival posvećen najpopularnijem srpskom voću održan je 8. septembra u kanadskom gradu Vindzoru. Pored šljivovice posetioci su mogli da probaju štrudle, knedle i slatko od šljiva, suve i sirove šljive. Naravno, nije izostalo ni pečenje sa ražnja i srpski roštilj. Uz to održan su turnir u fudbalu i takmičenja u boćanju. Celodnevni program popunili su nastupi folklornog ansambla Opanak i srpska muzika u izvođenju Jordana Petrovića i Miloš Benda.

Foto: S.Dančuo
Vredne ruke

Neumorni dobrovoljci

Gotovo da ne postoji grad u Americi i Kanadi, a u kojem živi brojnija srpska zajednica a da se ne održava srpski festival. Srbi, ali i njihovi gosti Amerikanci - pripadnici drugih etničkih zajednica, druže se na srpskim imanjima i kod naših pravoslavnih hramova. U nekim mestima kao na primer u Čikagu ili Torontu preko celog leta, ali početkom jeseni i krajem proleća izmenjuju se srpski festivali. Najčešće su to Srbfest, Ukus Srbije, Srpski dan, ali i kestenijada, kotlićijada, kupusijada, kobasicijada, roštiljijada, hramovne slave, slave udruženja... Iako su im povodi i nazivi različiti, svi imaju sličan program - u ponudi su srpska jela i pića, praćeni nastupima folklornih grupa, orkestara, pevača i zabavljača. U pripremi učestvuje nekoliko stotina dobrovoljaca koji na ovaj način pomažu rad srpske zajednice. Festivali su uvek i više od zabave - tako se, recimo, održavaju izložbe o Tesli, Pupinu, Milankoviću, Karađorđevićima, Vuku Karadžiću, Jovanu Dučiću, Petru Kočiću, Savi Mrkalju i drugim srpskim velikanima, a srpska zajednica se priseti i značajnih događaja iz srpske istorije kao što su Prvi i Drugi srpski ustanak...



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online