Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
20:10
E. V. A

Korene čuvaju nove generacije

Srpsko humanitarno i kulturno društvo Morava iz Štutgarta nedavno je velikim koncertom proslavilo 20 godina. Članovi udruženja su se potrudili da sve perfektno funkcioniše kao i uvek kada prave zabave. Ulaz je bio dekorisan izložbom fotografija koja je pokazala razvojni put Morave.

Lična arhiva
Nasledili roditelje: Najmlađi članovi Morave

Svaki gost je uz reči dobrodošlice dočekan, po našem srpskom običaju pogačom i solju i malim poklonom, čokanjčićem rakije s amblemom Morave.

Proslavu jubileja su upotpunili folklorni ansambli "Nikola Tesla" iz Frajburga, Sloga iz Štutgarta i Nova generacija iz Sondorfa. Pojedinačno su došli i brojni članovi iz više drugih klubova i asocijacija.

Posle intoniranja himne Srbije i blagoslova sveštenika Borisava Simića kroz program je prikazan razvoj udruženja. Počelo je nastupom prve grupe koja je odigrala koreografiju Ljubomira Sarića Šopske igre. Nastupale su zatim grupe svih uzrasta, tako da su u ovom spektaklu učestvovali svi folkloraši. Muška i ženska pevačka grupa otpevala je tri predivne stare srpske pesme. Program je koreografijom Hajd" povedi kolo veselo zatvorila brojna "pampers" grupa, u kojoj je igralo i devetoro dece prve generacije folkloraša Morave. Vrhunac je bio kada su im se roditelji pridružili na sceni.

Dragi gosti

- Proslavu jubileja upotpunili su i naši dragi gosti: Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu, sveštenici Borisav Simić i Stanko Rakić, višegodišnja saradnica "Vesti" Katarina Krstić Tadić, Saša Jovanović sa suprugom, predstavnici grada. Sada možemo s ponosom da kažemo da smo na ovom području stvorili ime o kome se s poštovanjem govori, da se puno uradilo i da ćemo tako da nastavimo - navodi Nebojša Antić.

On ističe da su svim prijateljima koji su Moravu pomno pratili na putu razvoja svih ovih godina podeljene prigodne zahvalnice.
 

- Svi posetioci mogli su da saznaju da smo opravdali i naše ime, da smo humanitarno udruženje. Za prethodnih 20 godina bezbroj puta smo poslali pomoć u otadžbinu. Gde god i kad god je bila potrebna pomoć, mi smo se odazivali. Nikada nam nije bilo teško da skupimo garderobu, lekove, novac i pošaljemo tamo gde je neophodno. O tome govori i lepa priča sa našim kumovima iz SOS dečjeg sela iz Kraljeva kao i projekti na kojima se trenutno radi - 50 invalidskih kolica za Veternik i ambulantno vozilo za Dom osoba ometenih u razvoju u Velikom Popovcu - kaže za "Vesti" Nebojša Antić, predsednik Morave.

Lična arhiva
Za goste pogača, so i čokanjče rakije

Poraz je kada nema ko tvoju ideju da nastavi, kada nema ko dalje da neguje tradiciju i čuva svoje korene, a to u Moravi nije slučaj. Nove generacije su to na jubilarnom koncertu i pokazale.

Osnivači

Jedna od osnivača ovog udruženja i prva predsednica Morave, Vera Gregović istakla je na proslavi jubileja:

- Ne žalim nijedan trenutak koji sam u ovo društvo uložila.
Ostali osnivači SHKD Morava su porodice Spasojević, Andrić, Gregović, Arnautović, Iličin, Protić, Stevanović, Sarić, Stanojević, Dukmenić, Vejin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online