Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2019.
02:00
R. Patković - Vesti A

Oživela sećanja na detinjstvo

Već decenijama Srbi se u Severnoj Rajni i Vestfaliji na Badnje veče i Božić najmasovnije okupljaju u hramu Sv. Luke u Dortmundu. Tako je bilo i minule nedelje kada su se neprestane kolone vernika kretale ka hramu koji je bio kao košnica.

R. Patković
Blagoslov: Prota Čortanovački s vernicima

Pred oko 1.500 vernika večernje bogosluženje obavio je protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački, da bi u nastavku pročitao poslanicu episkopa Grigorija. Lepo okićen badnjak osveštan je i položen na rasplamsalu vatru. Usledile su čestitke, zagrljaji i pozdravi najdražima koji su negde daleko.

Posle polaganja badnjaka na vatru, zasvirali su trubači Stanislava Kurtića iz Vranja kada su mnogima zaiskrile i suze u očima. Potomci Suzane i Miodraga Malidžana, Danilo (5) i Nikolina (2) pripremili su male badnjake za dedu Radenka i baku Milenu.

U razgovoru u porti mnogi su se sećali božićnih običaja iz detinjstva u Nemačkoj ili zavičaja svojih roditelja. Sanja Kantar Stojković iz Vitena je rođena u Nemačkoj i kako kaže uvek je sa svojima za Badnje veče išla u crkvu.

- U početku bili smo u Osnabriku, a posle u Bilefeldu. Na Božić nikad nisam išla u školu. Mama je uvek pravila česnicu sa paricom i to je bilo najlepše.... ko će biti sretnik? Živeli smo na selu (Bruhmilen) sa malo nas Srba i tako je znalo da se desi da nam komisija donese i nasloni badnjak na vrata. Pre rata su mi rođaci slali iz Dervente paketiće koje su mama i tata sakrivali iza vrata. Uvek sam se tome radovala. Bila su to lepa vremena. Od 2010. sam u Vitenu i trudim se da moja deca imaju isti osećaj za naš Božić i da poštuju naše običaje i tradiciju - priča nam Sanja.

Željko Ždral iz Hama kaže da lepšeg praznika od Hristovog rođena nema, pogotovo kad se seti običaja iz detinjstva i shvati da mnoge od njih može da oživi i daleko od otadžbine.

- Na Tucindan retko da je neko sam pekao pečenicu, skoro uvek se to radilo uz rođake, komšije i druženje. Posle toga išao sam u šumu da sa ocem "odaberemo" badnjak koji bi u praskozorje Badnjeg dana usekli i doneli pred kuću. Majka bi čekala da mali deo badnjaka odlomi, a onda bi domaćina tri puta posula žitom, da bi on potom badnjakom džarao vatru u šporetu i pri tom govorio: "Koliko varnica toliko kokica, koliko varnica toliko kravica, koliko varnica toliko ovčica, koliko varnica toliko parica". Ipak za decu je najlepši deo Badnjeg dana i večeri bilo pijukanje. U kuću se unosila slama a u nju su stavljani orasi, lešnici i bombone koje su onda dečica uz pijukanje tražila i u tom običaju uživala. Ovo je samo jedan mali deo sećanja koji još u nama živi i eto od davnih devedesetih se praktikuje u našem domu. Tu su i pečenica i donošenje badnjaka i unošenje slame i orasa i to sve u gradu Hamu, hiljadu kilometara od Krajine. Kad se hoće, mnogo se može.

Slatka česnica i korinđanje

Tomislavka Vulin Mijatović je rodom iz Čuruga i kaže da u tom delu Bačke imaju posebne običaje.
- U prvom redu bih naglasila slatku česnicu. Da bi godina bila rodna u nju se stavljao novčić ili dukat, zrno pšenice, kukuruza i iver od seče badnjaka. Za Badnje veče imamo korinđanje. Deca idu od kuće do kuće pitaju da li je slobodno korinđanje, ako jeste onda pevaju pesmice. Za to dobiju slatkiše, jabuke, suve šljive, sve što sme da se jede dok je post. U ponoć smo odlazili u crkvu. Za Božić, posle ručka smo se svi sastajali u centru sela odakle su kretali vertepi i od kuće do kuće pronosili radosnu vest o rođenju Hrista .

Mirisao "šumadijski čaj"

Dobro se osetio miris "šumadijskog čaja" u porti, koji su mnogi rado probali. Vredi istaći da se nisu čule petarde, nije bilo ni vatrometa. Razlog je upozorenje policije još od pre tri godine koje vernici i dalje poštuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online