Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2019.
20:05
R. Lukić - Vesti A

Vodica za zdravlje i duševni mir

Bogojavljenje, praznik koji vernike podseća na dan kada se Bog prvi put pojavio pri Hristovom krštenju na reci Jordan, u prepunom Hramu Svetoga Save u Hanoveru obeležen je liturgijom i osvećnjem bogojavljenske vodice. Liturgiju su služili sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a svečanost su ulepšali i pojci crkvenog hora.

R. Lukić
Osvećivanje vodice: Otac Milan i đakon Slavko

Molitva je završena sveštenikovim bogojavljenskim pozdravom: "I Bog se javi" i potvrdnim odgovorom vernika: "I zaista se javi". Najsvečaniji čin bilo je osvećenje bogojavljenske vodice kojom su napunjene dve velike plastične posude i jedan, nešto manji bakarni vrč u koji je sveštenik, simbolično, kao u reku Jordan, umakao svoj metalni krst.

Sa rukoveti bosioka koji je namočio u osvećenu bogojavljensku vodicu sveštenik je unakrst poprskao hram i vernike, a posle uzimanja nafore vernici su s praznim flašama stali u red da utoče vodicu, za koju svi veruju da je lekovita i da u kuću unosi duševni mir.

R. Lukić
Savići iz Beograda: Leon, Milena i Marija

Među prvima, flašu je napunila Beograđanka Marija Savić koja je u hram došla sa svekrvom Milenom i dvoipogodišnjim sinom Leonom.

- Bogojavljensku vodicu u kući imamo cele godine. Imamo još onu od prošle godine. Uvek kad osetimo da je u kuću ušao neki nemir mi prostorije poprskamo bogojavljenskom vodicom i onda se svi osećamo srećnije - kaže Milena koja je u Nemačku došla pre pet decenija, ali svoj običaj koji je ponela iz Srbije nikada nije napuštala.

R. Lukić
Tonka Živković

Tako je i kod Tonke Živković koja je iz svoje Ljubovije u Hanover došla pre nešto manje od pola veka. Ona s Javorkom Stefanović sedi pored zida na levoj ženskoj strani i čeka da joj prijateljica Jovanka Pađen donese vodicu.

- Nešto je noge izdale pa se u poslednje vreme služi i štapom - opravdava Jovanka Tonkino sedenje, dajući joj jednu od tri flašice koje je uspela da natoči.

- Nas Srba u Olovu nikada nije bilo mnogo, ali smo uvek imali crkvu u kojoj smo gajili pravoslavne običaje pa tako i one vezane za bogojavljensku vodicu. Najčešće je upotrebljavamo za velike praznike, a uvek pri pravljenju slavskog kolača i česnice - kaže Nedeljko Jelisić koji čeka da "glavna gužva" prođe.

Đakon Slavko praznik zagrljajem čestita Bati Spasojeviću i prenosi mu "bratsku hrišćansku ljubav". Bato je blizu vrata, žuri kući jer mu je iz Srbije u posetu stigla majka, koja zbog svojih 80 godina u hram nije mogla da dođe.

R. Lukić
Mišo i Žaklina Šunić

Valja se i popiti

Vodicu je sa suprugom Žaklinom uzeo i fudbaler Mišo Šunić. Sedi i vodicu štedljivo pijucka.
- Valja se, a treba je imati preko cele godine - pojašnjava Žaklina, pravdajući svoga "specijalistu za autogolove".

Slava po niškim običajima

Srba Bačanin je na Bogojavljenje doneo na osveštavanje i slavski kolač za Jovandan. Sa osvećenim slavskim kolačom među prvima je uhvatio kvaku .
Kako reče, po njihovim niškim običajima krsna slava se slavi uoči slave i još dva dana.

Svetosavska priredba

Sveti Sava ove godine pada u nedelju pa će prema rečima nastavnice Brankice Ot tradicionalna đačka priredba biti i održana na Savindan u nedelju 27. januara. Program će početi posle liturgije koja počinje u 10 časova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online