Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
20:16
R. Patković - Vesti A

Običaji dragi kao zenica oka

Krajišnici iz dijaspore drevne običaje iz zavičaja čuvaju kao zenicu oka, ma koliko daleko da se nalaze od rodne grude. Da je to tako, najlepši dokaz je 22. krajiško prelo održano minule subote u Vupertalu u Nemačkoj.

R. Patković
Nezaboravno: Uživale sve generacije

Fondacija "Petar Kočić" okupila je Srbe Evrope i poštovaoce njihove kulture i običaja na tradicionalnoj prelskoj manifestaciji. Stigle su preldžije iz skoro svih delova Nemačke i Evrope i u prelepoj dvorani Hako Event Areni bilo je više od 700 prisutnih. Iz Ljubljane je "doletelo" Zavičajno jato, a iz Beograda popularna Ćana i Dragan Bodiroža. Prelje su već bile na bini sa domaćinom prela Ostojom Borkovićem i na dirljiv način podsetili prisutne na sva okupljanja tokom prethodnih godina.

R. Patković
Gosti iz Roterdama

Sa desne i leve strane prelepe dvorane ječale su prelske pesme i prisutne vraćale u Potkozarje, Manjaču, Glamoč i celu Krajinu. Po starom dobrom običaju, programske preldžije otpevali su krajišku himnu "Krajišnici, đe ćemo na prelo". Božji blagoslov na preldžije prizvao je protojerej stavrofor Jovan Marić, a Slobodan Vergić, predsednik Kočićeve fondacije prelo je proglasio otvorenim.

Zavičajno jato dirnulo je u srce i dušu sve preldžije, a mnogima su zaiskrile i suze u očima. Milica Srdić, jedna od osnivača fondacije, nestabilna u hodu, poštapajući se, stala je ispred bine i digla obe ruke gore, zaplakala se i vratila za sto.

R. Patković
Slavica Banović, Sanja Erdelić, Slađa Popović i Slađa Karamanović iz Solingena

Zaigrale su i uzdanice Jeleka i to oni najmlađi i zaista oduševili, a nagrađeni su burnim aplauzom. Ćana, legenda prelskih okupljanja i zborovanja i Dragan Bodiroža kao bisernu nisku ređali su svoje pesme kojima nije bilo kraja. Kada su čuli kolo, za stolovima su ostali samo oni sa zdravstvenim tegobama.

R. Patković
Slobodan Vergić i prota Jovan Marić sa učesnicima prela

Zapaženi gosti bili su i momci iz Bremena i Hanovera. I ove godine bili su prvi u dvorani, kao i brojni zemljaci iz Roterdama. Ostali su uz pesmu u igru do ranih sati nedeljnog jutra i niko nije primetio da je nezaboravna noć već protekla.

R. Patković
Momci iz Bremena

Da je i ovogodišnje prelo ispunilo očekivanja domaćina i gostiju, veoma je važno. Fondacija "Kočić" i njihova prela i zborovi su postali kao staro vino. Svake godine su bolji i bolji i manifestacije su sve masovnije. O utiscima sa prela mogao bi roman da se napiše, jer to ljuti Krajišnici i zaslužuju. O romanu drugom prilikom, a za kraj vredno je napomenuti de će deo prihoda kao i uvek biti upućen nejači iz starog zavičaja.

Romantično prisećanje

R. Patković
 

Stanislav Koljančić već duži niz godina je u Banjaluci i kao penzoner redovno prati šta je novo među njegovim Krajišnicima. Za 22. krajiško prelo doputovao je među svoje i uživao i sećao se dana kada su osnivali USK i fondaciju "Petar Kočić" Slavinka Banović, Sanja Erdelić, Slađa Popović i Slađa Karamanović iz Solingena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online