Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.04.2019.
20:15
M. Stanković - Vesti A

Srpska sloga u Hamburgu

Nedelju dana posle svečanog rukopoloženja otac Milutin Marić služio je prvu liturgiju kao sveštenik Hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu sa svoja dva sabrata, protama Sinišom Vujasinovićem i Aleksom Milinkovićem i brojnim pomoćnicima svih uzrasta.

M. Stanković
Prota Siniša (levo) i prota Aleksa (desno) sasluživali uz oca Milutina

Vernici su ispunili hram i s radošću učestvovali u molitvama. Divno pojanje u oltaru sva tri sveštenika, koje odlikuje poseban muzički talenat, dopunjavao je crkveni hor sa gornje galerije. Hor u kome su i brojni muzički umetnici predvodila je Maja Šon.

Protojerej Siniša Vujasinović je u svojstvu arhijerejskog namesnika za severnu i istočnu Nemačku uveo oca Milutina u dužnost paroha hamburškog. On je tom prilikom rekao da je parohija u ocu Milutinu dobila divnog sveštenika, a on i otac Aleksa izvanrednog saradnika.

Sva tri sveštenika su se posle liturgije obratila vernicima izražavajuću zadovoljstvo što će od sada moći udruženim snagama još bolje da služe narodu i da na sve potrebe vernika odgovore brže i lepše.

M. Stanković
Brojni vernici došli na prvu liturgiju novog sveštenika

Otac Milutin održao je prvu svešteničku propoved koju su svi u hramu pažljivo slušali.

- Molimo se Bogu da naša međusobna sloga među sveštenicima bude ogledalo sloge našeg naroda u Hamburgu - uputio je poziv svima mladi prota.

Njegov zvonki i razgovetan glas, jasne misli i lepe rečenice izazvali su ushićenje.

- Koliko ga poznajem, mogu samo sve najlepše da kažem o našem ocu Milutinu. Radujem se što smo u njemu dobili podmladak - kaže Savka Radilj.

Gordana Pantić dodaje:

- Sve najbolje mogu reći o našem mladom svešteniku. Odlično govori srpski i vrlo je drag.
U velikoj sali hrama je priređena trpeza ljubavi gde su se svi okupili posle liturgije, čestitali novom svešteniku i izražavali najlepše želje njemu, supruzi Dariji i ćerkici Sofiji.

M. Stanković
Kao jedna porodica: Sveštenici sa suprugama i Sofijom, ćerkom oca Milutina

Rastao u dijaspori

Milutin Marić je rođen u Osnabriku gde je njegov otac Jovan bio na službi kao paroh. Živeo je i školovao se u Diseldorfu i Vupertalu, a Bogosloviju "Sveti Sava" je završio u Beogradu. Studije teologije završio je na Univerzitetu "Ludvig Maksimilijan" u Minhenu. Bio je đakon i eparhijski službenik u Himelstiru, parohijski đakon u Dortmundu.

Oktobra 2018. je došao u Hamburg gde je kako kaže: "Primljen Kao od rođene braće" misleći na prote Sinišu i Aleksu. Dodaje su ga lepo prihvatili i vernici i svi članovi Crkvenog odbora. U Vupertalu ga je na praznik Blagovesti rukopoložio vladika diseldorfski i nemački Grigorije.

Dva mlađa brata Simeon i Stefan koračaju njegovim i očevim stopama i obojica su u Beogradu na postdiplomskim studijama teologije. Sestra Anastasija živi svetovnim životom u Vupertalu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online