Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.04.2019.
20:15
R. Patković - Vesti A

Maji su bazeni kratki

Maja Ivanović (13) iz nemačkog Remšajda je sa dve godine počela sama da roni. Sa tri je naučila sama da pliva dok su roditelji učili stariju sestru. Kada je napunila pet godina već su je zapazili plivački klubovi u Severnoj Rajni Vestfaliji.

R. Patković
Zlato do zlata: Maja ima oko 180 medalja i brojne pehare

Postala je član Bajera iz Vupertala. Kakvo je to čudo od deteta, pitali smo tatu Milana i mamu Sandru, koji su bez puno razmišljanja odgovorili:

- Maja je odmalena imala borilački duh. Bez naše pomoći je naučila da pliva. Napredovala je veoma brzo i sa šest godina je već učestvovala na takmičenjima i osvajala zlatne medalje. Do sada ih ima oko 180, a tu su i brojni pehari - ponosno ističu roditelji.

U roditeljskom domu u Remšajdu, slikali smo Maju sa najdražim peharom koji je dobila kao najbolji član plivačkog kluba Bajer za sezonu 2006/2007. Tu su i pehari za prvakinju grada Vupertala četiri puta zaredom. Ostvarila je u januaru rekordno vreme na 50 metara prsno u Nemačkoj. Na takmičenjima su konkurenti uglavnom daleko iza nje.

Iako je još dete, Maja je svesna svojih obaveza i ciljeva. Nije to jednostavno, potrebna su mnoga odricanja, tako se dešavalo da je zbog treninga ili takmičenja više puta propustila rođendanska slavlja. Plivačka takmičenja počinju uglavnom u ranim satima, pa dobrovoljno ide rano u krevet.

Nije retkost da subotom i nedeljom ustaje u pet ujutro i vrati se kući oko osam uveče.
- Trenutno mi je važnije plivanje od slavlja. Treniram sedam puta nedeljno dva do tri sata. Sredom iz kuće izlazim u 5.30, pošto imam jutarnji trening pre škole. Posle časova ponovo trening, tako da se vraćam kući oko 19. Dnevno plivam oko pet kilometara, plus "suvi treninzi na kopnu" - trčanje, atletika, teretana - detaljno nam objašnjava Maja.

Tata Milan je neiscrpna baza podataka za plivački sport, a na pitanje kako Maja sve to postiže, usledio je interesantan odgovor.
- Maja je veoma uspešna u gimnaziji u Vupertalu. Odličan je đak. Sve za školske obaveze uspešno usklađuje sa sportom.

Posle svakog Majinog uspeha u domu Ivanovića upriliči se veliko slavlje. Na njemu su uz tatu i mamu, još sestra Sanja, brat Saša, deda Mićo i baka Mara. Ipak, zna se ko ima i glavnu ulogu na porodičnom skupu u Remšajdu. To je riba, zvana Maja.

Posete zavičaju

Ivanovići su poreklom iz Suvog Polja kod Bijeljine u Republici Srpskoj. Redovno odlaze na odmor u zavičaj, gde se deca druže sa vršnjacima. Ove godine Maja će imati malo vremena za druženje, jer je čekaju jaki treninzi i obaveze na Palma de Majorci gde će se pripremati za juniorski šampionat Nemačke.

Kupaći od karbona

Maja za vreme takmičenja nosi kostime od karbona, koji su različiti za pojedine discipline. Ti kostimi omogućavaju brže plivanje, ali su i vrlo skupi. Majin košta više od 400 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online